İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sempozyum ölü doğdu, olaylı bitti!

Türk Parlamenterler Birliği tarafından TBMM`de düzenlenen ve 2 gün süren “Tarih Boyunca Türk-Ermeni İlişkileri” konulu sempozyum, ölü doğdu, olaylı bitti. Davet edilen hiçbir yabancı bilim adamı sempozyuma katılmazken, okunan sonuç bildirgesi de, bazı katılımcılar ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek`in tepkisi üzerine geri çekildi.

Ermeni lobisi, dünyanın çeşitli ülkelerinde sözde Ermeni soykırımı hakkında yasa tasarıları çıkartırken, Türkiye’nin “Bu iş, politikacıların değil, tarihçilerin işi” deyip, tarihsel gerçekleri masaya yatırıp, tartışmaya açmak için attığı ilk adım başarısızlıkla sonuçlandı. Türk Parlamenterler Birliği tarafından TBMM`de düzenlenen ve 2 gün süren “Tarih Boyunca Türk-Ermeni İlişkileri” konulu sempozyum, ölü doğdu, olaylı bitti.
Ermenistan, ABD ve İngiltere’den Türkiye’ye davet edilen bilim adamları “gerekçe göstermeden”, Türkiye’de yaşayan Ermeni bilim adamları ise dini bayramları nedeniyle sempozyuma katılmazken, Türk tarafı da kendi arasında görüş ayrılığına düştü. Sempozyum bitmeden kaleme alınan ve Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ tarafından okunan sonuç bildirgesi, bazı katılımcılar ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek`in tepkisi üzerine geri çekildi.

Aktan: “Lahey de dava açmalıyız”

Sempozyumun son oturumunda konuşan Emekli Büyükelçi Gündüz Aktan, Ermeni meselesinde hukukun Türkiye`nin yanında olduğunu belirterek, “Uluslararası hukuka gitmekten çekinmemeliyiz. Bu yolu mutlaka kullanmalıyız. Türkiye, Lahey`de dava açmalı” dedi. Her iki ülke tarihçilerinin çalışmalarının sonuç vermeyeceğini ileri süren Aktan, sorunun hukuk yoluyla çözülmesini ve tarihin de buna göre yeniden yazılması gereğini ifade etti.

Dışişleri eski bakanlarından Ali Bozer, Aktan`ın görüşüne karşı çıkarak, Türkiye`nin daha aktif bir politika izlemesi gerektiğini savundu. Bozer, “Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi, hiçbir işe yaramayacaktır” dedi. DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan da, yasakçı politikaların demokratik açılımlı ülkelerde iflas ettiğini belirterek, Ermenistan-Türkiye sınır kapısının açılarak iki ülke halkının diyaloğuna imkan verilmesini istedi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul`da düzenlenen “Kadın ve Barış” adlı panelde bir Ermeni kadın milletvekili ile biraraya geldiğini anlatan Alphan, bunu yaparken hırpalanmayı da göze aldığını söyledi. Erivan`a davet edildiğini belirten Alphan`ın konuşmasına karşı çıkan bazı dinleyiciler, “hayal bunlar” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Bildirge tartışması

Oturumu yöneten Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ`ın okuduğu sonuç bildirgesi, sempozyumda tepkilere neden oldu. Oturumda konuşmacı olarak bulunan Ali Bozer, bildirgedeki bazı görüşlere katılmadığını belirterek, “manifesto” şeklindeki bildirgenin, çok uzun ve tartışmalı konuları içerdiğini ileri sürdü.

Oturumu izleyen İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Temelden yanlış bir bildirge çıkarılıyor” diyerek, bildirge hakkında konuşmak istediğini söyledi. Kendisine söz hakkı verilmemesine kızan Perinçek, Şükrü Elekdağ`a, “(Biz, Kurtuluş Savaşı yaptık) bile diyemiyorsunuz. Bu kadar uzun bildirgede, Atatürk`ten bile söz etmiyorsunuz. Mahcubiyet içindesiniz. Böyle bildirge olur mu?” dedi.

Elekdağ, Perinçek`in sözlerine, “Mahcup değiliz. Bunu söyleyeceğiniz en son insanım” diyerek karşılık verdi.

Tartışmalar nedeniyle üzerinde uzlaşılamayan bildirge geri çekildi. Sempozyum sonuç bildirgesinin, Pazartesi günü açıklanacağı bildirildi.

Yorumlar kapatıldı.