Türk-Ermeni ilişkileri sempozyumu TBMM’de başladı. Asker ve MİT’in yakın ilgi gösterdiği sempozyuma Ermeni tarihçiler katılmadı.
Türk Parlamenterler Birliği tarafından düzenlenen “Tarih Boyunca Türk–Ermeni İlişkileri” konulu sempozyum TBMM’de başladı. Sempozyum için 3 Ermeni bilim adamına da davetiye gönderildi. Ermeni heyetinin 2 gün sürecek olan sempozyumun ilk oturumuna katılmadıkları görüldü. TBMM Başkanı Ömer İzgi, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Ermeni soykırımı iddialarının hiçbir bilimsel veriye dayanmadığını belirterek, “Sorun devletler hukuku açısından yoktur; zira Lozan barışı yürürlüktedir.” dedi.
Kim ne dedi?
Prof. Dr. Türkkaya Ataöv: Soykırım yok. Tehcir olayı da öyle büyütüldüğü gibi bir durum değil.
Prof. Dr. İlber Ortaylı: Osmanlı Kültüründe Ermeni halkına karşı küçük düşürücü folklorik bir düşünce ve düşmanlık yoktur. Ermeni Komiteciler, Yahudi Siyonist örgütlenmeleri örnek almışlardır. Türk ve Ermeniler bir araya gelip tarihi birlikte tartışmalılar.
Büyükelçi Kamuran Gürün: Milletvekili ve bakanları aydınlatmamız gereken bir ortamda büyükelçimiz geri çağrılmıştır. Ve hâlâ Fransa’ya geri gitmemiştir. Eğer böyle devam edersek dışarıda diplomatımız kalmaz.
Prof. Dr Taner Timur: Fransa’daki gibi kararların tüm parlamentolarda çıkma ihtimali var. Türkiye’nin bu gelişmeler karşısında toprak ve tazminat talebiyle karşılaşacağını sanmıyorum. Ancak imaj sorunu ortaya çıkacak.
E. Dr. Albay Yücel Aktar: Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Arşivi yerli yabancı tüm araştırmacılara açık. 1915’te çıkarılan 3 maddelik tehcir yasasında Ermeni adı geçmiyor. Ermenilerin, tehcir yasasından sonra silahlı ayaklanmaya mecbur kaldıklarına ilişkin iddialar doğru değil. Ermenilerin bu yasadan çok önce devlete karşı isyan planladılar ve Ruslarla birlikte hareket ettiler.
E. Korg. Hüseyin Işık: Ermenilerin tarih boyunca en çok rahat ettiği yer Türklerin egemenliğidir.
Salih Boztaş / ANKARA (Zaman)
Yorumlar kapatıldı.