İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARABAĞ BARIŞI İÇİN UMUTLU AÇIKLAMALAR

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, ABD’nin Florida eyaletinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile yaptığı Karabağ görüşmelerinin yapıcı geçtiğini ve 13 yıllık sorunu sona erdirecek yeni bir barış planının yolunu açtığını kaydetti. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev de, Ermenistan’ın, karşılıklı tavizlere gidilmesiyle yoluyla soruna çözüm bulunacağını “nihayet anladığını” söyledi.

Koçaryan, Erivan’a dönüşünde havaalanında yaptığı açıklamada, Florida’daki görüşmelerin sonucundan iki tarafın da tatmin olduğunu düşündüğünü belirterek, “Benim açımdan, ben görüşmelerin sonucunu büyük bir takdirle karşıladım. Arabulucuların açıklamaları da iyimserdi. Azeri tarafının da sonucu takdir ettiğini zannediyorum” dedi. “Görüşmeler zorluydu ancak yapıcıydı” diyen Koçaryan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu arabuluculuğunda yapılan görüşmelerinin detaylarını açıklamayı ise reddetti. Koçaryan, Minsk grubu eş başkanlarının, şimdi, Cenevre’de Haziran ayında yapılacak yeni tur görüşmelerde ele alınacak dördüncü barış planını hazırlayacağını belirtti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev de, Karabağ sorununa barış yoluyla çözüm bulması sürecinde, Ermenistan’ın, karşılıklı tavizlere gidilmesiyle yoluyla çözüm bulunacağını “nihayet anladığını” söyledi. Sorunun çözümünde, yenilen veya galip gelen taraf olmaması gerektiğini ifade eden Guliyev, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, ikili görüşmelerde tarafsız tutum sergilediğini söyledi. Guliyev, ABD’de sorunun kısa sürede barış yoluyla çözüme kavuşturulması yolunda ümit verici gelişmeler olduğunu da kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.