İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Sigorta Firması ile anlaştı…

Associated Press’in bugün bildirdiğine göre, yaklaşık bir yüzyıl önce düzenlenmiş olan poliçelerinin tazminatlarını almaya çalışan Ermeniler ile çatışan bir Amerikan hayat sigortası firması alacaklılarla uzlaşmaya vardı.

Mahkemece de onaylanması gereken bu çok milyon dolarlık anlaşma, New York Life Sigorta firmasından 1915 öncesinde poliçe edinen yaklaşık 10,000 kişinin şu anda ABD’de ve ABD dışında yaşayan varislerinin sigortadan faydalanmalarını sağlayacak.

Ermeniler, Osmanlı İmparatoruğu’nun kendilerini Doğu Anadolu’dan atmak için başlattığı çalışmaların bir parçası olarak 1,5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğünü söylüyorlar. Türkiye ise herhangi bir sistematik katliam yapılmadığını ve bir çok Ermeninin savaş ve sonrasındaki iç karışıklıklar sırasında ülkeyi terk ettiğini söylüyor.

Davacıların avukatlarından Brian Kabateck’in verdiği bilgiye göre, çoğu hayat sigortası poliçesinin ve diğer dökümanların o tarihlerde kaybolmuş ya da imha edilmiş olması, varislerin büyük kısmının haklarından yararlanmalarını zorlaştırıyor. Hatta bazı insanlar akrabalarının poliçeleri olduğundan bile habersiz. Bu sebeple New York Life firması dünyadaki birçok gazetedede poliçe sahiplerinin listesini yayınlatacak.

“New York Life poliçe sahiplerinin listesini bize sağladığı için sevinçliyiz, bu belge üzerinden mantıklı tartışmalar yapma şansımız oldu ve de hakedilmiş bir uzlaşmaya vardık” diyor davacıların avukatlarından ve ayrıca benzer kaderi paylaşan Holokost kurbanlarının poliçelerinin tazminatlarının da ödenmesini sağlayanlardan da birisi olan William Shernoff .

“Bu poliçe sahiplerinin bilgilerini bizimle paylaşmayan Avurpalı sigortacılar ile büyük bir kontrast.”

Davacıların avukatları, uzlaşmaya göre New York Life’ın poliçelerin üzerindeki rakamın 10 mislisini alacaklılara ödeyeceği ve ayrıca Ermeni organizasyonlarına da 3 milyon dolar bağışlayacağını söylediler.

Bu uzlaşma milletvekili Gray Davis’in “Ermeni soykırımı” yasa tasarısını imzalamasından aylar sonra gerçekleşti. Bu yasa tasarısına göre, vasiler California mahkemelerine başvurup poliçelerinin karşılıklarını alabilecekler ve de bu yasa ile dava açmak için geçerli olan zaman kısıtlaması 2010 yılına kadar genişletilecek.

New York Life ABD Bölge mahkemesinde harekete geçerek davaların yok sayılmasını isterken, bu mahkemenin bu davalara bakma hakkının olmadığını iddia etti. Firmanın Çarşamba günkü açıklamasında bu isteminden vazgeçtiğini mahkemeye bildirdiğini söylendi.

New York Life’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı William Werfelman “İki tarafında mahkemece onaylanacağına emin olduğu adil ve eşit şartlarda bir anlaşmaya vardık.” diyor.

“İki taraf da Osmanlı Devleti’nde şartların çok zor olduğu 1915’de ve sonraki yıllarda, New York Life’ın Türkiye Ermenilerine sattığı poliçeler için hak sahiplerine ve onların vasilerine tazminatlarını ödediğini tanıyor.”

Davacı Martin Marootian uzlaşmanın detaylarından tatmin olmadığını, ve avukatların onun bu tatminsizliğini mahkemeye iletmesini söylediklerini belirtti. Herhangi bir davacının bu uzlaşmayı onaylamaması, uzlaşmanın geri çekilmesine hatta tamamen iptal edilmesine sebep olabilir.

Ancak Marootian detaylı bilgi vermekten ve uzlaşmanın hangi maddelerinden memnunsuz olduğunu belirtmekten kaçındı.

Bu yaşlı Ermeni 1915’deki etnik karışıklık sırasında öldürülen amcasının almış olduğu poliçe yüzünden firma ile olan anlaşmazlıklarını Kasım 1999’da mahkemeye taşıdı. New York Life’ın 1910’da düzenlenmiş olan poliçenin bedelini hak sahibi olan annesine de ödemediğini söylüyor. Ayrıca New York Life’ın poliçeyi illegal bir yöntemle bir Fransız firmasına devrettiğini ve borçlu kaldığını iddia ediyor.

Kabateck “Annesi onun doğduğu 1923 veya 1924 yıllarında hakkını aramaya başlamış ve New York Life hep onun önüne engeller çıkarmış.” diyor. “Belli ki tazminatları ödemek istememişler.”

Kabateck’in açıklamasına göre uzlaşmanın son halini yıl sonundan önce alması beklenmiyor.

Yorumlar kapatıldı.