İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘SÖZDE’ SOYKIRIM’A SENATO’DAN ONAY

ABD’nin Maryland eyaletinin yerel senatosu, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını öngören tasarıyı kabul etti. Tasarının yürürlüğe girmesi için, Eyalet Valisi tarafından onaylanması gerekiyor. Bu arada, Ermeni lobisi, kısa dönemdeki bir numaralı hedefini, Başkan George Bush’un 24 Nisan’da beklenen açıklamasına “soykırım” sözcüğünü ekletmek olarak belirlemiş bulunuyor.

İlk olarak Temsilciler Meclisi’nden geçen tasarı, 45 üyeli Senato’da 32’ye karşı 12 oyla kabul edildi. Edinilen bilgiye göre, Vali Glendening, sözde soykırımı anma günü olarak çeşitli eyaletlerde ilan edilen 24 Nisan tarihinde, tasarıyı onaylayarak yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Ermeni lobisi, sözde soykırımı tanıyan ve 24 Nisan tarihini soykırımı anma günü ilan eden bu tasarıya büyük önem veriyordu. Sözde soykırımı tanıyan tasarının, başkent Washington’ın komşularından Virginia eyaletinden sonra, Maryland’de de kabul edilmesiyle, Ermeni lobisinin Amerikan Kongresi’ne sunmayı planladığı tasarı için zemin kazandığı belirtiliyor.

Geçen yıl Eylül ayında Amerikan Temsilciler Meclisi’ne sunulan tasarı, genel kurul gündemine alındığı gün, son anda dönemin Başkanı Bill Clinton’ın çabasıyla, Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert tarafından, ABD’nin ulusal çıkarlarına zarar vereceği gerekçesiyle geri çekilmişti.

Washington’daki gözlemciler, Temsilciler Meclisi’nde seçimlerin iki yılda bir yenilendiğini hatırlatarak, bu çerçevede tasarının yeniden ısıtılmış halinin, seçim yılı olan gelecek yıl gündeme getirilmesinin beklendiğini belirtiyor. Ermeni lobisi, oy şantajını kullanarak sözde soykırım tasarısını ABD’de kabul ettirmeye çalışıyor.

Yorumlar kapatıldı.