İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARABAĞ’DA

ABD Başkanı George Bush, Karabağ sorununun çözümü için görüşmelerde bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile Beyaz Saray’da ayrı ayrı görüştü. Beyaz Saray yetkilileri, görüşmelerde “şaşırtıcı derecede” ilerleme sağlandığını belirttiler.

Bush, önce Koçaryan’ı, daha sonra da Aliyev’i kabul ederek, her biriyle yaklaşık 20’şer dakika görüştü. Beyaz Saray’dan görüşmelere ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Florida’nın Key West bölgesinde geçen hafta başından beri Karabağ sorunun barışçı çözümü için görüşmelerde bulunan Aliyev ve Koçaryan’ın, bu görüşmelerde ilerleme kaydettikleri belirtilmiş ve Başkan Bush tarafından Beyaz Saray’a davet edilmişti.

Eski Başkan Bill Clinton yönetiminin aksine, yeni Amerikan yönetiminin dünya sorunlarından kendini izole eden bir yaklaşım sergilediği yorumlarına karşılık, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, geçen hafta başında, Aliyev ve Koçaryan arasında, Karabağ sorununa ilişkin görüşmeleri başlatmıştı.

Bu arada, Aliyev ve Koçaryan’ın görüşmelerin içeriğinin açıklanmamasını istedikleri bildirildi. Adlarının açıklanmasını istemeyen Beyaz Saray yetkilileri, her iki liderin de, görüşmelere katılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları ABD, Rusya ve Fransa’dan, görüşmelerin içeriğini saklı tutmalarını istediğini söyledi. Yetkililer, iki liderin, Florida’nın Key West bölgesinde gerçekleşen görüşmelerde, “şaşırtıcı derecede” ilerleme sağladıklarını belirttiler.

Aliyev ve Koçaryan, dün de (09.04.2001) ABD Başkanı George Bush ile ayrı ayrı biraraya gelmişti. Beyaz Saray yetkilileri, bu görüşmelere Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’ın da katıldığını belirttiler. Sıcak bir havada geçtiği belirtilen görüşmelerde, Bush’un her iki ülkenin barış için gösterdiği çabayı desteklediği ve kaydedilen ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi. Bush’un ayrıca, Aliyev ve Koçaryan’ı, barış süreci içinde kalmaları ve görüş ayrılıklarını aşmaları yönünde teşvik ettiği de kaydedildi.

Key West görüşmeleri sonrasında, Haziran ayında Cenevre’de Aliyev ve Koçaryan’ın, yine Minsk Grubu eş başkanları ABD, Rusya ve Fransa’nın katıldığı bir toplantıda biraraya gelerek, barış sürecine devam etmeleri bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.