İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARABAĞ GÖRÜŞMELERİNDEN OLUMLU MESAJLAR

ABD’nin Florida eyaletinin Key West adasında, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri arasında yapılan ve Yukarı Karabağ sorununu çözmeye yönelik görüşmelerde ilerleme kaydedildiği bildirildi. Bu çerçevede gelecek Haziran’da Cenevre’de yeni görüşmeler yapılmasının öngörüldüğü kaydedildi. Aliyev ile Koçaryan’ın, Pazartesi günü ABD Başkanı George Bush ile Washington’da ayrı ayrı biraraya gelmesi bekleniyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından soruna çözüm bulunması için görevlendirilen Amerikalı, Rus ve Fransız diplomatlar, görüşmelerden sonra yayımlanan bildirilerinde, anlaşmazlığın çözümü için yeni global öneriler yapacaklarını belirttiler.
Amerikalı arabulucu Büyükelçi Carey Cavanaugh, düzenlenen basın toplantısında, elde edilen ilerlemelerin öngörülenden çok daha önemli olduğunu söyledi.

Çok büyük bir olasılıkla gelecek Haziran ayında Cenevre’de bir dizi görüşme yapılacağını belirten Cavanaugh, bu görüşmelere de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ve 3 arabulucunun katılacağını ifade etti.

Cavanaugh, Azerbaycan ile Ermenistan’ın komşuları Türkiye ve İran’ın da arabulucuların çalışmalarından haberdar edileceğini, Türkiye’ye AGİT kanalıyla haber verileceğini kaydetti.
Fransız alabulucu Jean-Jacques Gaillarde da, 2 ülkenin barışa Key West’teki görüşmelerden önce olduklarından çok daha yakın olduklarını söyledi.

Görüşmelerde zorluklar tespit ettiklerini ve bunlarla ilgili önerilerde bulunulacağını belirten Gaillarde, yapacak çok iş olduğunu ifade etti. Rus arabulucu, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Viaçeslav Trubnikov da kaydedilen ilerlemelerin tatmin edici olduğunu belirtti.

Arabulucular, Aliyev ve Koçaryan’ın, 1994’te varılan ateşkes anlaşmasına uyma ve yaklaşık 12 yıldır süren bu anlaşmazlığa siyasi çözüm arayışını sürdürme taahhütlerinde bulunmalarından memnun olduklarını kaydettiler.

Yorumlar kapatıldı.