Ekonomik krizden etkilenen esnafın, hükümete yönelik tepkisi devam ediyor. Bugün(6 Mart) de yurdun çeşitli yerlerinde sokağa dökülen esnaf, tepkilerini ve sıkıntılarını ortaya koydu. Protesto gösterileri içindeki en büyük gerginlik ise Ankara’da yaşandı. Siteler’den Cuma namazı sonrası yürüyüşe geçen grup, Samsun-Ankara karayolunu kapattı. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ise göstericileri sakinleştirmek isterken yuhalandı ve atılan ayakkabı ve çakmaklara hedef oldu. İlginç bir eylem de Şanlıurfa’da yaşandı. Minibüs sürücüleri, şehir mezarlığına giderek hükümeti ve ekonomik krizi, ölülere şikayet etti.
ANKARA SİTELER’DEKİ EYLEM
Ankara Siteler’de, Karacakaya Caddesi’ndeki Merkez Camii’nde kılanan cuma namazının ardından, bir grup gösterici yürüyüşe geçti. Ankara-Samsun yolunu kapatan göstericiler, çeşitli sloganlar atarken, emniyet güçlerinin kontrolünde Dışkapı’ya doğru yürüyüşlerini sürdürüyorlar.
Namaz sonrası Samsun-Ankara karayolunu kapatan grup, Dışkapı istikametini doğru yürürken, panzerlerin de yardımıyla durduruldu. Eylemi sona erdirmeleri konusunda Emniyet yetkilileri tarafından ikna edilen grup geri dönerken, göstericiler bir süre sonra dağıldı. Ancak polisin barikatı kaldırıp bölgeden ayrılması sonrası, göstericiler yeniden biraraya gelip yürüyüşe geçti.
Bu arada Ankara-Samsun karayolunu kapatıp Aydınlık kavşağına kadar gelen grup ile güvenlik güçleri arasında gergin anlar yaşandı. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ise göstericileri sakinleştirmek isterken yuhalandı ve atılan ayakkabı ve çakmaklara hedef oldu.
Aydınlık kavşağında polis barikatıyla karşılaşan grup, barikatı yarmaya çalıştı. Müdahale sonrası, göstercilerden bazıları ara sokaklara kaçarken, bazılarının fenalaştığı ve ambulanslarla hastaneye götürüldükleri görüldü. Slogan atmaya devam eden göstericilerden bazılarının, polise civata, taş ve meyve gibi çeşitli cisimler attıkları görüldü.
Aydınlık Kavşağı Telekom binası önünde yaklaşık 2 saat devam eden eylemde, güvenlik güçleri “Eyleminiz amacına ulaşmıştır, dağılınız” şeklindeki anonslarla, göstericileri dağılmaları için uyardı. Bu arada güvenlik güçleri, panzerlerle Aydınlık Kavşağı’nı 4 yönlü olarak trafiğe kapattı.
Güvenlik güçlerinin, yolun karşı tarafına geçmek isteyen göstericileri engellemeye çalışması üzerine yaşanan arbedede, 4-5 kişi yaralandı. Yaralılar, tedavi edilmek üzere çeşitli hastanelere kaldırıldı. Çıkan olaylarda, bazı polis memurları da kullandıkları göz yaşartıcı gazdan etkilendiler.
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eyleme, 50 kişilik takviye robocop ekibinin geldiği de görüldü.
ADANA
Adana’da Kocavezir İş Merkezi önünde sabah toplanan bir grup esnaf, çeşitli sloganlar attılar. Atatürk posteri taşıyan esnaf, bir televizyonu yere atıp çiğnedi. Sebze meyveleri dökerek protestolarını sürdüren esnaf, polis ve askerle karşı karşıya gelmek istemediklerini belirterek, gerekirse Ankara’ya kadar yürüyeceklerini söylediler.
Güvenlik güçlerinin önlem aldığı gösteri sonrasında esnaf sessiz şekilde dağıldı.
İSTANBUL’DAKİ ESNAF YÜRÜYÜŞLERİ
Pendik, Sarıgazi, Eyüp ve Bahçelievler’de, hükümetin ekonomik uygulamaları esnaf tarafından protesto edildi.
Pendik ilçe merkezindeki Migros önünde toplanan bir grup esnaf, hükümet aleyhine slogan atarak çarşı bölgesinde yürüyüşe başladı. Yürüyüşün başlamasından kısa bir süre sonra, bölgedeki esnafın katılımıyla grup büyüdü. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan ve sloganlar atan gruptakiler, Merkez Polis Karakolu önünden geçerek, sahildeki Atatürk Anıtı’na kadar yürüdüler.
Burada, saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı’nı söyleyen esnaf, hükümeti Atatürk’e şikayet etti. Bir kişi tarafından okunan “Türk kamuoyuna duyuru” başlıklı açıklamada ise şöyle denildi:
“Türk esnafı onurlu ve dürüsttür. Biz başka ülkelerden yardım dilenen bir ülkenin esnafı olmayı hak etmiyor ve kabul etmiyoruz. Önümüzü açsınlar, bize destek versinler. Biz bu sıkıntıları aşacak bilgi birikimine sahibiz. En kısa sürede çözüm bulsunlar.” Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, açıklamanın okunmasının ardından sona erdi.
SARIGAZİ’DE YÜRÜYÜŞ VE KEPENK KAPATMA
Sarıgazi Meydanı’nda da, toplanan bir başka grup esnaf da Demokrasi Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı olayda, alkış tutan ve hükümeti eleştiren slogan atan grup, bir süre yürüdükten sonra jandarma tarafından durduruldu. Jandarmanın dağılmalarını istediği grup, yaklaşık 1 saat süren eylemlerini ıslık çalarak sona erdirdi. Yürüyüşün yapıldığı bölgede, Sarıgazi esnafının kepenkleri kapattığı görüldü.
EYÜP VE BAHÇELİEVLER
Eyüp Fahri Korutürk Caddesi üzerinde toplanan bir grup esnaf da ekonomik kriz nedeniyle çeşitli sloganlar atarak, hükümeti protesto etti. Yürüyüşlerine izin verilmeyen göstericiler, burada yaptıkları basın açıklamasının ardından dağıldılar.
Bahçelievler Haznedar’da da, bir grup esnaf ekonomik krizi protesto gösterisi düzenledi. Çeşitli sloganlar atan esnaf topluluğu, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
Öte yandan, Kadıköy Bahariye Caddesi’ndeki Opera Pasajı esnafı da Altıyol’a yürümek istedi. Ancak bu yürüyüşe polis izin vermedi.
KARAKÖY
Karaköy’de kepenk kapatarak, Bankalar Caddesi üzerinde toplanan bir grup esnaf, slogan atarak, büyütülmüş dolar fotokopisi yaktı. Daha sonra yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, göreve çağrılarak, “Sayın Cumhurbaşkanımız, öncelikle hukukun egemen, ulusun hür olacağı şekilde Siyasi Partiler Kanunu’nu, Seçim Kanunu’nu, Bankalar Kanunu’nu ve her türlü vurgunculuk, hortumculuk sistemini değiştirin” denildi.
Açıklamanın sonunda, “Sizin kırmızı ışıkta durduğunuz gibi halk da sizin yanınızda duracaktır” ifadeleri kullanıldı.
Pankartlar taşıyan grup, daha sonra dağıldı.
UNKAPANI’NDAKİ GÖSTERİ
Unkapanı’nda da, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) esnafı, Türk bayrakları ve hükümeti protesto eden dövizler taşıyarak, sloganlar attı. Yapılan açıklamalarda, esnafın bir yıldır var olma savaşı verdiği belirtilerek, “Son krizle kiralarımızı, borçlarımızı, işçi aylıklarımızı ödeyemez duruma geldik” denildi. Çok sayıda esnafın işyerini kapattığı, önlem alınmaması durumunda bir çok esnafın daha işyerini kapatacağı öne sürüldü.
TEM BAĞLANTI YOLU TRAFİĞE KAPATILDI
Bu arada, Bağcılar Yüzyıl’da TEM bağlantı yoluna çıkan bir grup esnaf da yolu trafiğe kapattı. Takviye kuvvetler çağrılarak olay yerine gelen polislerin uyarılarına rağmen cadde üzerinde bir süre yürüyen göstericiler, daha sonra ara sokaklara girdiler. Ancak, daha sonra TEM bağlantı yolunda tekrar buluşan grup, trafiği kapatarak bir süre eylemlerini sürdürdü.
Olay yerine yeni ekiplerin de çağrılmasıyla, göstericiler dağıldı.
DİĞER YÜRÜYÜŞLER
Çemberlitaş’ta toplanan bir grup ise ellerinde tabut taşıyarak, sloganlarla Gedikpaşa Camii önüne kadar yürüdü.
Burada, emniyet güçleri tarafından dağılmaları yönünden uyarılan göstericiler, dağılmamakta direnince polis müdahalede bulundu.
Ellerindeki tabut alınarak kırılan esnaf, polisin uyarısıyla bu kez dağıldı. Öte yandan, Güngören, Bayrampaşa ve Zeytinburnu’nda da esnaf ekonomik krizi protesto etti.
ŞANLIURFA
Şanlıurfa’da Cuma namazından çıkan esnaf, Yıldız Meydanı’nda toplandı. Sloganların atıldığı eylemde, bazı esnafın dolar yaktığı gözlendi. Güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen dağılmayan esnaf, yürüyüşe geçti. Polis, vilayete doğru yürüyen grubun önünü, Sarayönü Caddesi’nde otomobillerle kesti.
Emniyet Müdür Yardımcısı Bahattin Şenyurt, megafonla esnafı uyararak, yürüyüşün kanunsuz olduğunu ve dağılmaları gerektiğini söyledi. Bir süre gerginlik yaşandıktan sonra esnaf dağıldı.
Bu arada, minibüs sürücüleri de şehir mezarlığında giderek hükümeti ve ekonomik krizi, ölülere şikayet etti.
BİNGÖL
Bingöl’de, cuma namazından sonra Ulu Cami önünde toplanan bir grup gösterici, izinsiz yürüyüş yaptı. Hükümet ve IMF aleyhinde sloganlar atarak yürüyüşe geçen grup, Bingöl Emniyet Müdürü Ömer Kılıç’ın uyarısından sonra dağıldı.
ADANA
Adana’da, Saydam Caddesi’ndeki Ali Dede İş Merkezi yakınlarında öğle saatlerinde toplanan bir grup esnaf, ellerinde pankartlar taşıyıp slogan atarak 5 Ocak Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Meydan girişinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından önleri kesilen esnaf ile Emniyet Müdür Yardımcısı Muzaffer Çetinkaya ve Güvenlik Şube Müdürü Ali Gezer, bir süre görüştü. Emniyet yetkililerinin izin vermemesi üzerine, grup, Ali Münif Caddesi’ne geçerek Yağ Camii yakınına kadar yürüdü. Gruba, kaldırımdaki vatandaşlar da alkışla destek verdi.
Esnaf adına açıklama yapan Rahman Evrankaya, ekonomik krizden sonra esnafın durumunun içler acısı olduğunu belirterek, hükümeti istifaya çağırdı. Açıklamanın ardından, grup sessizce dağıldı.
ERZURUM
Erzurum Sanayi Sitesi’ndeki işyerlerinin kepenklerini kapatan bir grup esnaf, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini ve geçim sıkıntısı içine düştüklerini ifade etttiler. Kepenk kapama eylemi yapan esnaf, işyerlerinin duvarlarına “Devren Satılık” yazıları astı. Slogan atarak yürüyüş yapmak isteyen grup, polisin uyarısı üzerine olaysız dağıldı.
ESKİŞEHİR
Eskişehir Baksan Sanayii esnafı, Sanayi Sitesi içinde toplanıp slogan attı. Esnaf, ekonomik kriz nedeniyle işlerinin kötüleşmesinden yakındı. Sanayi Sitesi içinde yaklaşık 300 metre kadar yürüyen grup, polisin uyarısı üzerine eylemlerine son vererek işyerlerine döndü.
NEVŞEHİR
Nevşehir’de bir grup esnafın, hükümeti protesto yürüyüşüne polis izin vermedi. Yenisanayi Sitesi Camii çevresinde toplanan esnaf, polisin uyarısı üzerine sessizce dağıldı.
DERİNCE
Kocaeli’nin Derince ilçesinde cuma namazından sonra oturma eylemi yapan esnaf, hükümeti istifaya çağırdı. Denizciler Caddesi’nde toplanan gruba hitaben konuşma yapan kadın esnaf Hatun Uysal, ekonomik krizden esnafın sorumlu olmadığını, ancak bedelini işçi, memur ve köylüyle birlikte ödediklerini ifade eden Uysal, şunları kaydetti: “Her ekonomik paket, esnaf ve sanatkarın boynuna geçen yağlı bir kement haline geldi. IMF reçeteleri için parmak kaldırmak, aslında bizlerin idam fermanını imzalamaktır. Bugüne kadar, tüm sıkıntılara sessizce boyun eğdik, sabrettik ve devlete yük olmadık. 17 Ağustos depreminin yapamadığını Hükümet yapıyor. Enkazın içinden çıkıp yeniden hayat kurduk. Bırakın yardım etmeyi, vergi alabilmek için her yolu deniyorlar.”
İdam sehpası maketinin üzerine “Suçu esnaf olmak” yazılı dövizin asıldığı eylemde, esnaf Erhan Kuş IMF’yi, Recep Uysal Dünya Bankası’nı, Osman Mafizer de rant ekonomisini savunanları temsil eden bir gösteri sundu. Eylemde, sloganların yanı sıra “Deprem 7.4, Kriz % 8.9”, “Deprem yıkamadı, siz yıktınız” şeklinde dövizler de taşındı.
ALİAĞA’DA İŞÇİ EYLEMİ
İzmir’in Aliağa ilçesinde de, hükümetin ekonomik programına karşı Emek Platformu’nun alternatif programının tanıtıldığı bir toplantı düzenlendi. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin çağrısına uyarak Aliağa Belediye Meydanı’nda biraraya gelen TÜPRAŞ, Petkim ve diğer bazı kuruluşların çalışanları, hükümet aleyhinde slogan attılar. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak, ekonomik krizin ülkeyi kasıp kavurduğunu belirterek, “Kriz yalnızca işçiyi vurmuyor. Esnaf da ayaklandı” dedi. Açıklamanın ardından işçiler olaysız dağıldılar.
KAHRAMANMARAŞ’TA ÇİFTÇİ EYLEMİ
Kahramanmaraşlı çiftçiler, traktörleriyle konvoy oluşturarak, ekonomik krizi ve uygulanan politikaları protesto ettiler.
Çiftçiler, Kahramanmaraş Ziraat Odası’nca (KAZO) düzenlenen gösteri için sabah erken saatlerden itibaren Küçük Sanayi Sitesi çevresinde toplandı.
Traktörleriyle kent merkezine haraket eden çiftçilere araçlarıyla birlikte Küçük Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren sanatkarlar da destek verince konvoy daha da uzadı.
Traktörlerinde ve ellerinde ekonomik krizi ve hükümeti protesto eden pankartlar taşıyan çiftçilere, Valilik önünde bir grup esnaf da katıldı.
Konvoy, Kahramanmaraş Belediyesi önünde durdu ve KAZO Başkanı Mustafa Topçuoğlu burada bir konuşma yaptı. “Çiftçi artık yaşayamaz duruma gelmiştir” diyen Topçuoğlu, şöyle devam etti: “Çiftçi çok ciddi bir sıkıntı yaşıyor, maalesef hükümet bunu kabul etmiyor. Milletin bu hükümete güveni kalmamıştır, bu hükümet fiilen bitmiştir. Hükümet derhal istifa etmelidir, aksi takdirde yaşanan kaos daha da artar. Vatandaşın nefes alacak gücü dahi kalmamıştır.” Sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan gösteriye katılanlar, Kahramanmaraş Belediyesi’nin önünde 3 gruba ayrılıp dağıldılar.
KAHRAMANMARAŞ’TAKİ PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ
Kahramanmaraş’ta, Ulu Cami’den çıkan bir grup, ekonomik krizi protesto yürüyüşü yaptı. Cuma namazından çıkan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grup, hükümet aleyhine sloganlar atarak, Trabzon Caddesi’nden Vilayete doğru yürüyüşe geçti.
Caddedeki esnaf ve sanatkarların işyerlerini kapatarak destek verdiği grup, işyerini kapatmak istemeyen esnaf ve sanatkarları “yuh çekerek” protesto etti.
Emniyet Müdürü Sadullah Akan ve Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kıbrıs Meydanı’na gelerek, göstericilerden dağılmalarını istediler. Uyarıları dikkate almayan grup, Emniyet Müdürlüğü önüne kadar yürüdü ve burada bir süre hükümeti ve ekonomik krizi protesto eden sloganlar atmayı sürdürdü.
Belediye Başkanı Mahçiçek, göstericilere megafonla hitap ederek, “Tepkiniz amacına ulaştı. Bundan sonrası şehrimize zarar verir. Sessizce dağılın artık” dedi. Grup, bu uyarı sonrasında İstiklal Marşı’nı okuyup dağıldı.
Yorumlar kapatıldı.