Yeni ABD yönetiminin girişimiyle, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ı biraraya getiren Karabağ görüşmeleri, Florida’da başladı. “Key West Zirvesi” olarak adlandırılan görüşmeleri başlatan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, sorunun çözümüne yardım etmekte kararlı olduklarını vurguladı. Haydar Aliyev ise, ABD, Rusya ve Fransa’nın eşbaşkanlığından oluşan Minsk Grubu’nun arabuluculuk çabalarını eleştirdi. Görüşmelerin, 7 Nisan’a kadar sürmesi bekleniyor.
Colin Powell, görüşmenin yapıldığı Florida eyaletinin güneyindeki Key West’te yaptığı açıklamada, “ABD, Karabağ konusunda, her iki tarafın da kabul edeceği bir çözüme yardımda kararlıdır” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Powell, Karabağ sorununa ilişkin olarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a, her iki tarafın da kabul edebileceği bir çözüm bulma çağrısında bulundu. Powell, aynı zamanda zirvenin sonucu hakkında ithiyatı elden bırakmayarak, “Bu uzun bir yoldaki ilk aşamadır, müzakerenin bütün ayrıntılarını tam anlamıyla belirleyecek bir toplantı değil” diye konuştu. Görüşmelerin, zor olduğunu belirten Powell, “Bu hafta biter mi bilmiyorum, ama ilerleme kaydedilmesini ummak gerekir” dedi.
Powell, ABD Başkanı Bush’un, Key West görüşmelerini yakından izlediğini ve Aliyev ile Koçaryan arasında bu hafta kalıcı bir anlaşma sağlanırsa, iki devlet başkanının Beyaz Saray’a davet edilebileceğini de söyledi. Colin Powell, “Benim burada ABD Dışişleri Bakanı olarak varlığım ve Başkan’ı temsil edişim, ABD’nin bölgeye ne kadar ilgi duyduğunu ve hem Azeri, hem de Ermeni halkına ve başkanlarına, bu soruna son vermeleri yönünde verdiğimiz desteği gösteriyor” şeklinde konuştu. Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de, Key West zirvesinin bir “fırsatlar penceresi” olduğunu ifade etti.
ALİYEV
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ise, Karabağ sorununun çözümüyle ilgili olarak ABD, Rusya ve Fransa’nın arabuluculuğunu eleştirdi. Haydar Aliyev, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından soruna çözüm bulunması için kurulan Minsk Grubu’nun eşbaşkanları bu üç ülkeyi, “pasif bir tutum takınmakla” suçladı. Aliyev, yaptığı açıklamada, bu üç ülkenin “görüşme sürecinde daha etkili bir rol üstlenmesi gerektiğini” vurguladı.
ABD’nin bu konuyla görevli arabulucusu Carey Cavanaugh ise, bu eleştirilere, “Karabağ konusunda ilerleme umudu bulunmasaydı, her iki lider de buraya gelmezdi. İlerleme sağlanması olasılığı vardır” dedi.
ABD’NİN ERİVAN BÜYÜKELÇİSİ
ABD’nin Erivan Büyükelçisi Mike Lemmon, Karabağ sorununun barış yoluyla çözümü sürecinde devam eden görüşmelere, Karabağ Ermenileri’nin de katılması gerektiğini öne sürdü. Lemmon, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sorunun çözüm sürecinde somut sonuçlar elde edilebilmesi için, “görüşmelere tüm tarafların katılmasının yararlı olacağı inancında olduğunu” söyledi.
Aliyev ve Koçaryan arasındaki görüşmelerin 7 Nisan’a kadar sürmesi bekleniyor. “Küçük Beyaz Saray” adı verilen resmi ikametgahta yapılan görüşmelere, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in Minsk grubu eşbaşkanları ABD, Rusya ve Fransa’dan temsilciler de katılıyor.
Yorumlar kapatıldı.