İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sezer’e soykırım şoku

Muharrem SARIKAYA, Ünal ÖZTÜRK / AMSTERDAM

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kraliçe Beatrix’in davetlisi olarak dün gittiği Hollanda’da, sözde Ermeni soykırım şokuyla karşılaştı. Hollanda’nın Assen kenti Bölge İdare Mahkemesi, bir Ermeni vatandaşının sözde soykırım anıtı dikmesine olanak tanıyan kararını verdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Kraliçe Beatrix’in her yıl davet ettiği iki konuktan biri olarak dün beraberinde eşi Semra Sezer, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile birlikte özel uçağıyla Amsterdam’a geldi. Sezer gelmeden 24 saat öncesinde Assen kenti Bölge İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar heyette şok etkisi yarattı.

Anıt gerginliği bir süre önce Hollanda’da yaşayan Ermeni asıllı Nikolai Romaşhuk, Assen kenti mezarlığına ‘1915-1920 yıllarında Anadolu’da ölen atalarım anısına’ yazan 2 metre boyunda mermerden yapılmış bir anıt dikmek istemesiyle başladı. Türklerin tepkisi üzerine başlangıçta izin vermeyen Belediye, daha sonra Romaşhuk’a olumlu yanıt verdi.

Hollanda’da yaşayan Türkler ise Belediye’nin kararının iptali için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Bölge İdare Mahkemesi de Sezer gelmeden 24 saat önce, önceki gün Türk tarafının açtığı davayı reddetti. Böylece, Assen Mezarlığı’na sözde bir soykırım anıtının dikilmesi olanağı doğdu. Hollanda-Türk Komisyonu Sözcüsü Selamet Gündoğdu, ‘Bu kararı Yüksek
Mahkeme’ye götüreceğiz’ dedi.

Kraliçe Beatrix karşıladı

Cumhurbaşkanı Sezer, dün saat 10.00’da özel uçağı ile geldiği Amsterdam Valkenburg Deniz Hava Üssü’nde Kraliçe Beatrix ve eşi Prens Claus tarafından karşılandı. Amsterdam Kraliyet Sarayı’nın önünde Kraliçe ile birlikte Kraliyet bayrağını selamlayan Sezer, ardından Dam Meydanı’ndaki ulusal anıta çelenk koydu. Sezer, daha sonra Saray’a geçerek Kraliçe’nin onuruna verdiği
yemeğe katıldı. Sezer, akşam saatlerinde de, Türk öğrencilere yönelik olarak yürütülen eğitim projesi hakkında bilgi almak üzere bir ilkokulu ziyaret etti.

Yorumlar kapatıldı.