İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Karabağ için sadece laf var

Radikal gazetesi Key West’de başlayacak olan Karabağ görüşmelerini, “Dağlık Karabağ sorunu Key West’te masaya yatırılıyor. ABD, Aliyev’le Koçaryan’ı çözüme ikna etmeye çalışacak” diyerek duyurdu. Haberin tamamı şöyle…

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yılan hikâyesine dönen Dağlık Karabağ sorunu, bugün ABD’nin Florida eyaletindeki Key West’te masaya yatırılıyor. Amerikan yönetimi, eski Sovyetler’den kalan en uzun süreli çözümsüzlüğün sonunu getirmek için Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanları Haydar Aliyev ile Robert Koçaryan’ı iknaya çalışacak.

Zirve, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanları ABD, Rusya ve Fransa’nın gözetiminde yapılacak. Zirvenin açılışını bizzat yapacak olan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın bu görüşmeleri, yeni yönetimin dünya sorunlarından kendini izole eden görüntüsünden sıyrılmak için fırsat olarak gördüğü belirtiliyor. Dört ila altı gün planlanan zirveyi, ABD Dışişleri yetkilileri, sorunun çözümü için ‘Az rastlanır bir fırsat penceresi’ diye niteledi. Azeri lideri Aliyev de, “Minsk Grubu eşbaşkanının barışçı çözüme çok yaklaşıldığı fikrinde olduğunu duydum. Bence böyle iyimser bir açıklama için temel vardır” dedi.

Ancak ortada bir barış planı yok. Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da Ermeni işgalindeki toprakları geri isterken, Ermenilere geniş özerklik sunuyor. Ermenistan ise bölgenin bağımsızlığını istiyor. İki lider, son iki yılda bir düzineden fazla kez bir araya geldi ancak sonuç çıkmadı.

Nüfusun yüzde 80’ini Ermenilerin oluşturduğu Dağlık Karabağ’da yerel meclis, 1988’de Erivan’a bağlanma kararı almış ve acımasız bir savaş patlak vermişti. 1994’te ateşkes imzalanana dek iki taraftan da yaklaşık 35 bin kişi hayatını yitirmiş, 1 milyon Azeri mülteci Azerbaycan’a kaçmak zorunda kalmıştı.

Yorumlar kapatıldı.