İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aliyev Yukarı Karabağ zirvesi için ABD’ye gitti

NTVMSNBC’nin haberine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan ile yapacağı görüşmelerin öncekilerden daha olumlu geçmesini bekliyor…

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için ABD’de yapılacak zirvede Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile biraraya gelecek.

Aliyev, hareketinden önce Bine Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, Koçaryan ile birçok defa biraraya geldiğini, ancak ABD’deki görüşmelerin öncekilere nazaran daha olumlu geçmesini beklediğini söyledi. ABD’de Koçaryan’ın yanı sıra, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından sorunun çözümü için oluşturulan Minsk Grubu’nun Amerikan, Fransız ve Rus eşbaşkanlarıyla ayrı ayrı biraraya geleceğini kaydeden Aliyev, Azerbaycan zararına olan hiçbir teklifi kabul etmeyeceğini vurguladı.

RUSYA’NIN BAKIŞI DEĞİŞMEDİ

Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptığı hatırlatılarak, Rusya’nın soruna bakış açısında bir değişiklik olup olmadığının sorulması üzerine, “Gerek Putin ile yaptığımız görüşmeler, gerekse Putin’in Azerbaycan’a yaptığı ziyaret, Rusya’nın fikirlerinde belli bir değişikliğe yol açmıştır” dedi. Haydar Aliyev, sözde Yukarı Karabağ hükümetinin barış görüşmelerine katılacağı şeklinde ortaya atılan iddialardan haberi olmadığını ve Yukarı Karabağ’daki Ermeni temsilcilerinin görüşmelere katılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

TÜRKİYE AZERBAYCAN’IN YANINDA

Türkiye‘ye yaptığı ziyaret çerçevesinde Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile biraraya geldiğini ve Cem’in ABD gezisi öncesinde Yukarı Karabağ sorununu değerlendirdiklerini belirten Aliyev, Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu ve Ankara’nın Yukarı Karabağ’dan çekilmediği sürece Ermenistan ile ticari ilişkiye girmeyeceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın girişimiyle, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları, Florida eyaletinde 3 Nisan’da başlayacak görüşmelere çağrılmışlardı.

Yorumlar kapatıldı.