İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NTVMSNBC: Ermeni lobisinden Bush’a baskı

Ermeni lobisi, Başkan Bush’u “soykırımı” tanımaya çağıran bir mektubu Temsilciler Meclisi’ndeki 80 milletvekiline imzalattı.

ABD’deki Ermeni lobisi, “sözde” “Ermeni soykırımını” resmen tanıması için ABD Başkanı George Bush’a baskı amacıyla, şu ana kadar Temsilciler Meclisi’nin 80 üyesinin imzaladığı bir mektubu Kongre’de dolaştırmaya başladı. Amerikan Temsilciler Meclisi’nde Ermeni lobisine mensup toplam 95 milletvekili bulunuyor.

Ermeni lobisi, 24 Nisan tarihinin sözde “Ermeni soykırımını” anma günü kabul edilmesi için, başkanlık seçim kampanyasının başından beri, Bush karşısında “oy şantajını” kullanıyor. ABD Başkanları, her yıl 24 Nisan’da ölen Ermeniler’i anan bir açıklama yayınlamakla birlikte, “soykırım” sözü kullanılmıyor.

Amerikalı Ermeniler, başkanlık seçiminde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasından kimi desteklediklerini bildirmeyerek, her iki tarafa da oy için göz kırpmıştı. Başkan Bush da, seçim kampanyasında, Demokrat rakibi Al Gore gibi, Ermeniler’e destek açıklaması yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, son olarak Maryland eyaleti yerel temsilciler meclisinde görüşülen sözde soykırım tasarısına karşı, bu tür kararların yerinin meclisler olmadığı, bu kararların, bakanlığın dış politika üretme yetkisini elinden aldığını belirtmişti. Powell, geçmişte de gündeme getirilen bu tür tasarılara, ABD yönetiminin hiçbir zaman destek vermediğini de vurgulamıştı.

Yorumlar kapatıldı.