İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi: Bush sözünü tutacak

NTVMSNBC’nin haberine göre, ABD’deki Ermeni lobisi, Başkan Bush’un 24 Nisan’da beklenen açıklamasında “soykırımı tanıyacağını” öne sürdü. Haberin tamamı şöyle…

ABD Başkanı George W. Bush’un 24 Nisan’da yapması beklenen açıklamaya soykırım iddialarını kabul eden ifadeler ekletmek için baskı yapan Ermeni lobisi umutlu. Bush’un kendilerine verdiği sözü tutacağını öne süren lobi yetkilileri, soykırım iddialarının eyalet meclislerinde tanınmasına karşı çıkan Dışişleri Bakanı Colin Powell’a ise ateş püskürüyor.

24 Nisan tarihi yaklaştıkça, ABD’deki Ermeni lobisi faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Bir yandan iddiaların eyalet meclislerince tanınması için çaba harcayan lobi, diğer yandan da Başkan Bush’un yapması beklenen konuşmaya “soykırım” sözcüğünün de eklenmesi için baskılarını artırıyor. Nitekim bu amaçla Temciler Meclisi’nin 95 üyesinden 80’inin imzasını taşıyan bir mektup Başkan Bush’a gönderildi.

ABD’deki Ermeni kuruluşlarını biraraya getiren Ermeni Ulusal Komitesi tarafından yapılan açıklamada, seçim sırasında soykırım iddialarını tanıma sözü veren Bush’un yakınlarda Chicago kentine yaptığı ziyarette, yerel Ermeni liderlerine bu sözünü yinelediğini iddia etti.

Yerel Ermeni liderleri Hagop Soulakian ve Sevan Loughran, Bush’un kendilerine, “Ermeniler büyük bir millet. Size seçim öncesinde söz vermiştim. Ermeniler için gerekeni yapacağız” dediğini öne sürdü.

ABD’deki Ermeni lobisi, kısa dönemdeki bir numaralı hedefi olarak, başkanın 24 Nisan‘da yapması beklenen açıklamaya “soykırım” sözcüğünü ekletmeyi amaçlıyor. Yakın geçmişte ABD başkanları, 24 Nisan açıklamalarında “soykırım” terimini kullanmaktan kaçınıyordu. Bush ise, seçim öncesinde geçen yıl Şubat ayında Ermeni lobisi liderlerine yazdığı mektupta, “başkan seçildiği takdirde yönetiminin konuyu gerektiği şekilde tanıyacağı” sözünü vermişti.

Ermeni Ulusal Komitesi yöneticilerinden Rita Sarrafian, “Bush‘un bize yaptığı son açıklamadan memnuniyet duyduk. ABD‘deki bütün Ermeni toplumu, başkanın bize verdiği sözü tutmasını bekliyor” dedi.

POWELL ERMENİLERİ KIZDIRDI

Ermeni lobisi, soykırım tasarılarının eyaletlerin yerel kongrelerinde tanınmasına karşı çıkan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’a ise ateş püskürdü. Ermeni lobisinin liderlerinden Harut Sassounian, Powell’ın, Maryland eyaletinde bir yerel kongre üyesine yazdığı mektupta, “Bu mesele parlamento kararlarıyla değil, Türk-Ermeni diyaloğuyla çözülmeli” ifadesini kullanmasından dolayı “şoke olduklarını” söyledi. Sassounian, Powell’ın yaklaşımının “Bush‘un yaklaşımına aykırı olduğunu” ve Ermeniler açısından “kabul edilemez” bulunduğunu ifade etti.

Bu arada, Ermeni iddialarını tanıyan eyalet meclislerine eski başkan Bill Clinton’ın seçim bölgesi Arkansas da eklendi.

Yorumlar kapatıldı.