İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarısı Maryland Eyaleti’nde oylanıyor

NTVMSNBC’nin Washington’dan geçtiği haber şöyle…

Ermeni lobisinin çabasıyla Maryland Eyalet Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nden geçirilmeye çalışılan karar tasarısında, “1915-1923 yılları arasında 1.5 milyon Ermeni erkek, kadın ve çocuğun, Osmanlı İmparatorluğu tarafından zalim bir soykırıma uğratıldığı” belirtilerek 24 Nisan tarihinin, “soykırımı anma günü” olarak tanınması isteniyor. Tasarıda ayrıca, “Sözde” Ermeni soykırımının, Nazi lideri Adolf Hitler’e “Musevileri katletmek için ilham verdiği” de iddia ediliyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nde geçen yıl, eski başkan Clinton’ın son dakika çabasıyla geri çekilen Ermen tasarısı, yeni bir girişimle bu kez 4 eyaletin gündeminde. Ocak 2001’den itibaren Ermeni lobisinin faaliyetleri sonucu Maryland, California, New Mexico ve Virginia eyaletlerinin senatolarına taşınan sözde soykırım tasarıları, Ermeni soykırımının kabulünü ve soykırımın her yıl 24 nisan tarihinde anma günü olarak kutlanmasını içeriyor.

MARYLAND’DE DURUM KRİTİK

Maryland’in 47 sandalyeli senatosuna sunulan tasarı, cuma günü alt komisyondan 4’e karşı 7 oyla kabul edildi. Tasarıda, Türkiye Cumhuriyeti’nin, soykırıma ilişkin gerçekleri saptırmaya çalıştığı ve bu olayların varlığını inkar ettiği ileri sürülüyor. Tasarıda ayrıca, Maryland okullarında müfredata, sözde Ermeni soykırımına ilişkin programların alınması öneriliyor.

TÜRK TOPLULUKLARI HAREKETE GEÇTİ

Merkezi Washington’da bulunan Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi ATAA yetkilileri, Maryland yerel Temsilciler Meclisi’ndeki bu tasarı girişimine karşı, ABD’de yaşayan Türk asıllı Amerikalıları harekete geçirdiler. Türklerin, konuyla ilgili tepkilerini faks, telefon ve e-mail mesajlarıyla Maryland Temsilciler Meclisi üyelerine iletmelerini isteyen Türk dernekleri, tasarıya kaşı çıkan herkesi göreve çağırıyor.

İkinci sayfada tasarının tam metnin bulabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.