Fransa parlamentosu tarafından kabul edilen, ‘Ermeni soykırım yasasının, uluslararası hukuka aykırı olduğu için yürürlüğünün durdurulması amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunuldu. Başvuruda, kabul edilen yasadan ötürü Fransa’nın tazminat ödemesi de talep edildi.
Sedat Vural isimli Türk vatandaşının yaptığı başvuruda, yasanın ‘ulusal bir yasa’ olarak kabul edilemeyeceği vurgulanıyor. Başvuruda ayrıca Fransız parlamentosunun, Fransız anayasasına göre böyle bir yasa çıkarmaya yetkisi olmadığı kaydedildi.
Gerek 1. Dünya Savaşı sonrası kurulan Milletler Cemiyeti, gerekse 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan Birleşmiş Milletler’in sözlü ve yazılı kararlarında, ‘Ermeni soykırımı’nın söz konusu olmadığına dikkat çekilen başvuruda, soykırım sözleşmelerine göre soykırımlardan devletlerin değil, kişilerin sorumlu olduğu da belirtildi.
Talepler Başvuruda, ‘Karşı taraf insanlığımı aşağılamıştır. Bunu tatmin etmekle yükümlüdür’ denilerek, şu taleplerde bulunuldu:
“Dava ettiğim yasanın, İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Korumaya Dair Avrupa Sözleşmesi’nin 3’üncü, 6’ncı, 10’uncu ve 17’nci maddelerine aykırı düzenlemeler içerdiğinin tespiti ve kaldırılması.
Yasanın, sözleşmeye aykırılıklarının ortadan kaldırılması, tarafıma maddi ve manevi doyum sağlanması.
Dava ettiğim yasa açıkça, Uluslararası Hukuka aykırıdır; telafisi güç ve imkânsız zararlar doğurması durdurulmalıdır.” (aa)
Yorumlar kapatıldı.