İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kıvrıkoğlu Bakü yolcusu

Azerbaycan’da Yukarı Karabağ konusunda yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından savaş söylentileri gündeme gelirken, Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun Azerbaycan’a resmi bir ziyarette bulunacağını belirtti.

Bakan Abiyev, ziyaretin çok yakın günlerde gerçekleşeceğini belirterek, iki ülke arasında askeri alanlarda bazı anlaşmalara imza atılacağını kaydetti.

Savaş gündemi

Azerbaycan medyasının son günlerde savaş ile ilgili programlara ağırlık vermesi dikkat çekerken, halk ise Karabağ sorununun ancak savaş ile çözüme kavuşabileceğini belirtiyor. Şimdiye kadar Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Ermenistan cumhurbaşkanları Robert Koçaryan arasında 15 ayrı görüşme yapılmasına rağmen, en ufak bir gelişme kaydedilemediği görüşünde birleşen kamuoyu, Karabağ göçmenlerinin durumlarının yıldan yıla kötüleştiğine vurguda bulunuyor. Son günlerde, Azerbaycan’ın işgal altındaki toprakları geri almak için her yönüyle savaşa hazırlıklı olduğu görüşü de dile getiriliyor.

Son olarak, başarısız Paris zirvesi dönüşü açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülke arasında yapılan ateşkesten sonra Ermenistan ordusunun savaş hazırlığı yaparak, silahlandığını belirterek, ” Bizim topraklarımız işgal altında ve insanlarımız evinden yurdundan yuvasından kopup göçmen durumuna düşmüş. Buna rağmen biz problemin barış yoluyla çözülmesinin taraftarıyız. Ancak, şavaş gündeme gelirse Azerbaycan ordusunun gücü ve kuvveti Ermenistan’a göre daha çoktur.” şeklinde konuştu.

Zamanlamaya vurgu

Kıvrıkoğlu’nun böyle bir dönemde Bakü’ye ziyarette bulunması farklı yorumlara yol açarken, ziyaretin büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı Aliyev’in 13–16 Mart tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaretin hemen arkasından gerçekleşeceği belirtiliyor. Uzmanlar, Aliyev’in Türkiye’ye yapacağı ziyaretin ağırlıklı konuların başında Bakü–Ceyhan boru hattının geleceğini ancak, Azerbaycan –Ermenistan savaşının yeniden gündeme gelmesinden dolayı programda bazı değişikliklerin olabileceğine işaret ediyorlar. Aliyev’in ziyaretinin diğer önemli başlığını da Karabağ’da muhtemel bir savaşın oluşturacağı kaydediliyor.

Yorumlar kapatıldı.