Türkiye’nin siyaset, bilim, medya ve bürokrasi alanında öne çıkan isimleri İstanbul Ticaret Odası’nda biraraya geldi ve sözde Ermeni soykırımı sorunu tartıştı. Toplantıda ilginç öneriler geldi.
İstanbul Ticaret Odası(İTO) tarafından dün düzenlenen olağanüstü toplantıyla Türkiye’nin siyaset, bilim, medya ve bürokrasi alanında öne çıkan isimleri, sözde Ermeni soykırımı sorunu tartıştı. Katılımcılar, Türkiye’nin acilen bu yönde meseleye etkin şekilde yaklaşabilecek bir kurum oluşturması ve ortak tavır alması yönünde fikirler ortaya koydular. Bazı görüşler şöyle:
MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici Yaşananların soykırım değil, savaş hali olduğu o dönemin Ermeni kuruluşlarının kendi kayıtlarından bile ispat edilebilir.
Türkiye’deki Ermenilerin gazetesi Agos’un Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Dünyadaki bütün Ermenileri bir Koçaryan olarak görmezsek daha fazla aşama katedebiliriz.
Türkiye’ye çağrılan Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal Fransa’da ve Batı Avrupa ülkelerinde Türkiye’ye dönük, ırkçılığa varacak boyutta bir Türk düşmanlığı var. Bunda Ermeni diasporasının, DHKP-C gibi örgütlerin ve Türkiye’nin AB adaylığını kabul etmeyen batı çevrelerinin verdiği destek etkin.
ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı Konu için Ankara’da kimse bir girişimde bulunmuyor. Diaspora, Ermenistan halkına yardımda kesinlikle samimi değil. Koçaryan da sanıldığı gibi güvenli değil, Saddam gibi liderlerin yanına koyulabilecek bir lider.
CNN Türk Genel Müdürü Taha Akyol Osmanlı arşivlerinin yanı sıra İçişleri Bakanlığı’nın ve askeri arşivlerin de kullanıma açık olması gerekir. Türkiye’nin bile unutur göründüğü Karabağ meselesinin ciddi bir şekilde ele alınması gerekir. Ermeni ve Türk tarihçiler bir arada toplanarak, bir konferans gerçekleştirmeli.
Kafalarını karıştıralım
CNN Türk İcra Kurulu üyesi Mehmet Ali Birand, ‘‘Batı dünyası soykırıma inandı. Bundan sonra haklı da olsak soykırımı yapmadığımıza ikna etmek zor. Ama kafalarını karıştırabiliriz’’ dedi. Birand, bunun için yapılması gerekenleri de, dünya televizyonlarında kısa belgeseller yaptırmak, Anadolu’da ölen Ermeniler ve Türkler için bir anıt dikmek, makalelelerde hep aynı temayı işlemek ve gerekirse ‘özür dilemek’ olarak özetledi.
Dışarıya anlatamıyoruz
Türkiye’deki Ermeni cemaati adına konuşan Prof. Dr. Karabet Arman da nesillerdir Türkiye’de yaşadıklarını vurgulayarak, bugün Türkiye’de yaşayan Ermeniler’in karşılaştığı bürokratik sorunlardan dolayı Türklerle Ermenilerin beraber yaptığı güzel şeyleri yurtdışında anlatmakta güçlük çektiğini söyledi.
Yorumlar kapatıldı.