İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB’ye 12 yeni aday onaylandı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, 2004-2005 yılına kadar 12 yeni adayın birliğe kabulüyle ilgili Nice Anlaşması’nı imzaladı. Türkiye ise, çoğunluğunu Doğu Avrupa ülkelerinin oluşturduğu 12 adayın ardından geliyor.

7-11 Aralık 2000 tarihleri arasında müzakere edilen metnin, Fransa’nın Nice kentindeki imza törenine katılan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, anlaşmanın tutarlı ve dengeli olduğunu söyledi.

İmza töreninde konuşan ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, anlaşmanın yarının Avrupası’nda daha etkin bir şekilde çalışılmasına olanak sağlayacağını belirtti. Fransa Başbakanı Lionel Jospin de hükümetinin, anlaşmanın Mart ayından itibaren Avrupa Parlamentosu’nda onaylanması için gereken çabayı göstereceğini söyledi.

AB dönem başkanlığını yürüten İsveç’in Başbakanı Goran Persson da, imzalanan metnin tarihi bir belge olduğunu söyleyerek, AB’nin genişleme süreci önündeki son engelleri kaldırdığını belirtti.

2000 yılının Aralık ayı başında Fransa’nin Nice kentinde düzenlenen AB doruğunda varılan uzlaşmaya göre üyeliğe aday 12 ülke şöyle sıralanıyor: Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovenya, Estonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Letonya, Litvanya ve Malta.

Yorumlar kapatıldı.