İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MHP ve ANAP’lılar, bütün okullardaki eğitim dilinin tümüyle Türkçe olmasını istediler

Çoğunluğunu MHP ve ANAP’lıların oluşturduğu bir grup milletvekili, yabancı dille eğitim yapan tüm okullarda eğitim dilinin Türkçeye dönüştürülmesini öngören bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarıda, ”Sömürge ülkeleri hariç dünyanın hiçbir ülkesinde, devlet okullarında anadilinden başka bir dilde eğitim yapılmamaktadır” deniliyor. Özel Okullar Derneği Başkanı Rüstem Eyüboğlu , ”Yabancı okullardan mezun Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, ülkelerini mi unuttular, vatan haini mi oldular?” diyerek tasarıya tepki gösterdi.

”Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu’nda Bazı Değişiklikler Yapılması” konulu yasa teklifinin gerekçelerinden bir bölümü şöyle:

”Yabancı dille eğitim yaptığını iddia eden pek çok okul ve üniversite, ne doğru dürüst bir yabancı dili ne de bir mesleği öğretebilmektedir.

Toplumun eğitim dili, teknoloji dili, sanat dili, siyaset dili, ticaret dili vb. bir yabancı dilin boyunduruğu altına girerse, o toplum, millet olma özelliğini kaybeder. Zira, millet olmanın en önemli öğesi, dilde birlik -bir anadilin bulunması -özelliğidir.

Dil, ana kültürün, Atatürk’ ün anladığı tam bağımsızlık duygusunun ve ulusal benliğin temelidir. Dilimiz, matematik kadar açık seçik, her dala yetişebilen üstün türetme yeteneği ile yabancı dilcileri bile kendine hayran bırakan bir dildir. Uluslararası haysiyetimiz, onurumuz da kendi dilimize verdiğimiz öneme bağlıdır.

Sonuç olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün okullarında eğitim dili, tümü ile Türkçe olmalı, yabancı dil kesinlikle Türkçenin yerini almamalıdır. Bir yabancı dile ihtiyaç duyulduğunda normal eğitime ek olarak o dil en iyi şekilde öğretilmelidir. Bunun için yükseköğretim öncesi okullarda Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim kurumlarında Yüksek Öğretim Kurulu yetkili kılınmalıdır. Yabancı dille eğitim yapılmasını zorlayarak Türk dilinin güzellik, zenginlik ve açıklığından; kendi dilinde düşünebilme zevk, onur ve bağımsızlığından hiçbir Türk gencini mahrum etmeye hakkımız yoktur.”

Özel okullar karşı

Özel Okullar Derneği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, Türkiye’de yabancı dilde eğitim yapan okul bulunmadığına, bazı dersleri yabancı dilde yapan kolejler olduğuna dikkat çekti. Eyüboğlu, ”Bu tasarının altına imza atan sayın milletvekillerinin konuya yanlış girdiklerini zannediyorum. Türkiye’de yabancı dilde eğitim yapan hiçbir kurum yoktur. Yabancı dilde eğitim yapmakla bazı derslerin yabancı dilde okutulması ayrı şeylerdir” dedi.

Eyüpoğlu, ”Avrupa’ya girmeye çalıştığımız bu dönemde, Avrupalılar 3-4 yabancı dili bilirken böyle bir düşünce son derece rahatsız edici. Bu okulların birinden mezun olan Başbakan Bülent Ecevit, ülkesini mi unuttu, vatan haini mi oldu? Mesut Yılmaz, Alman Lisesi mezunu; Tansu Çiller, Robert Kolej mezunu. Böyle bir tasarının geçmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

İstanbul Lisesi yetkilileri, matematik, kimya, fizik gibi derslerin dilinin zaten yabancı olduğunu, ancak kültür derslerinin hep Türkçe okutulduğunu hatırlatarak şunları söylediler: ”Biz eğitim dili veriyoruz, konuşma dili değil. Yabancı dili; bilimi, terimleri öğretmek için okutuyoruz. ”

Özel Saint Michel Fransız Lisesi yetkilileri de tasarıyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladılar: ”Günümüzde artık bir yabancı dil bile yeterli değil. Bu tasarı, Fransa’nın Ermenilerle ilgili tasarıyı onaylaması nedeniyle mi hazırlandı bilemiyoruz, ama böyle bir hareket bilime zarar verir. Matematik, fen derslerinin önemi düşünülmüyor. Yoksa biz de dilin tüm okullarda iyi öğretilmesinden yanayız.”

Yorumlar kapatıldı.