İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlı arşivine ‘dijital koruma’

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, Devlet Malzemeleri Ofisi (DMO) aracılığıyla geçen yıl içerisinde, “Arşiv Malzemelerinin Mikrofilme Alınması ve Sayısal Ortama Aktarılması Projesi”ni ihaleye açtı.

Yazılım ve donanım olmak üzere iki ayrı alanda yapılan ihalenin donanım kısmını, daha önce TBMM Kütüphanesi, Bilkent Üniversitesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ndeki çalışmaları da yapan “Bordo Doküman Sistemleri Ticaret ve Sanayi A.Ş.” kazandı. Şirketin Genel Müdürü Mehmet Tekin Haseki, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, ihalenin yasal prosedürlerinin tamamlandığını ve çalışmaların yapılması amacıyla alınan cihazların kurulmaya başlandığını belirterek, belgelerin tasnif edildikten sonra kameralar aracılığıyla mikrofilmlere çekileceğini ve ardından fihristlenerek dijital ortama aktarılacağını kaydetti.

Arşivin İngiliz ve Fransız devlet arşivleri ile karşılaştırıldığını ifade eden Haseki, “Alanında, dünyada tek sayılabilecek böyle bir arşivdeki dokümanları, en küçük bir zarar vermeden, teknolojinin son imkanlarından yararlanarak arşivlemiş olacağız” diye konuştu.

ARAŞTIRMACILARA BÜYÜK KOLAYLIK

Haseki, bugüne kadar Osmanlı Arşivi’ndeki belgelerin sadece yüzde 10’unun tasnif edildiğine dikkat çekerek, yüzyıllardır günışığı görmemiş belgelerin hassasiyetini de göz önüne alarak, çalışmalarını peyderpey tamamlayıp, araştırmacıların hizmetine sunacaklarını bildirdi.

Arşivleme işleminin, uzman kişilerle birlikte yürütüleceğini de belirten Haseki, şöyle konuştu: “Belgelerin tasnifi yapıldıkça işlem hızımız artacaktır. Temel amaç, orijinal esere zarar vermemektir. Fotokopi işlemi, bu tür belgeler için çok zararlı ve mikrofilm dünyada bu alanda kabul edilen en iyi yöntemdir. Tahminen Mart ayının sonuna doğru tam kapasiteyle faaliyete başlayacağız. Bu, seneler gerektiren bir olay ama iyi bir başlangıç. Böyle önemli bir arşivi, bütün belgeleriyle, rahatlıkla ulaşılabilir bir hale getirerek, bilgisayar ortamında, araştırmacılarımızın hizmetine sunacağız.”

Öte yandan, ihalenin yazılım kısmını da “Sentim” bilgisayar şirketi bünyesindeki “Sedef Çözüm Limited Şirketi”nin kazandığı ve çalışmalara başladığı öğrenildi. Firmanın Yazılım Müdürü Bayezit Naz, çalışmalarının, arşiv malzemelerinin mikrofilme alınmasından sonra bilgisayara aktarılması ve fihristlenmesi gibi aşamalardan oluştuğunu söyledi.

Naz, çalışmalarının tamamlanmasının ardından bütün arşiv belgelerinin, internet ortamında da kullanıma sunulabilecek şekilde hazırlanarak, Arşiv Müdürlüğü’ne teslim edileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.