İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mutafyan: Sorunları tarihçilere bırakın

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye Ermenileri Patriği Mutafyan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakanlık Merkez Binası’nda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın da hazır bulunduğu ve yaklaşık yarım saat süren kabulün ardından, Mutafyan, görüşmeye ilişkin açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve TBMM Başkanı Ömer İzgi’yi, bu görevlerine seçilmelerinden dolayı kutlamak üzere Ankara’ya geldiklerini kaydeden Mutafyan, bu vesileyle Başbakan Ecevit’i de ziyaret ettiklerini söyledi.

Mutafyan, Ecevit ile son günlerde yaşanan olayların bir değerlendirmesini yaptıklarını ifade ederek, “Aynı zamanda Türkiye’deki Ermeniler’in bazı sorunlarını da görüştük. Bu hüsnükabulden dolayı müteşekkiriz” dedi.

Türkiye’deki Ermeniler’in sorunlarının neler olduğuna ilişkin soru üzerine Mutafyan, talepleri ve şikayetleri olmadığını belirtti.

Türkiye’de yaşayan Ermeniler’in tamamının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu vurgulayan Mutafyan, her kurumun, cemaatin, topluluğun, sanatçılar ve okulların bazı sorunları olduğu gibi kendilerinin de bazı vakıf ve okul sorunları bulunduğunu kaydetti.

Mutafyan, bundan iki yıl önce de Ankara’ya gelerek, sorunlarını anlattıklarını ve bunlardan bazılarının çözüldüğünü belirterek, “Tabii ki, devletin kurumları 70 milyonluk bir ülke yönetmekteler. 70 binlik bir cemaatin sorunlarıyla her gün ilgilenemezler. Ama sorunların bir bölümü halledilmiştir. Bunlar için müteşekkiriz. Bazı eğitim ve ruhani sorunlarımız var. Bunlara da devlet büyüklerimizin dikkatlerini çevireceklerini umuyorum. Zamanı geldiğinde bunların tek tek çözüleceğine inancım tam” diye konuştu.

Mutafyan, çeşitli Avrupa ülkelerinin parlamentolarına getirilen sözde Ermeni soykırım tasarılarıyla ilgili olarak değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları söyledi:

“Bunlar konusunda daha önce birçok kez beyanatta bulundum. Bunlar Türkiye’deki, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını rahatsız ettiği gibi bizleri de rahatsız etmektedir, tedirgin etmektedir. Bu konuda biz, geçen hafta zaten Türkiye’deki Ermeniler olarak bir beyanda bulunduk ve ’tarihi sorunların, tarihçilere bırakılması gerekir. Bugün Türkiye’de yaşayan Ermeniler’e de hiç kimsenin hamilik oynamaya hakkı yoktur. Bizim sorunlarımızın görüşüleceği yer Ankara’dır, adı da TBMM’dir’ dedik. ”

Mutafyan, bir başka soruyu yanıtlarken de Türkiye’deki Ermeniler’in sorunlarının çözümüne, Başbakan Ecevit ve diğer devlet büyüklerinin her zaman olumlu yaklaştıklarını belirtti. Sözde Ermeni soykırım iddialarının gündeme geldiği ülkelere bizzat giderek, görüş aktarma niyetinin olup olmadığı sorusuna Mutafyan, “Ben zaten Sayın Chirac’a mektup yazdım bu konuda. Düşüncelerimi ve Türkiye’deki Ermeniler’in bu konudaki tavırlarını açıkça belirttim” karşılığı verdi.

Yorumlar kapatıldı.