İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Surp Dznunt’un Kırkı Kutlamaları (Dyarnıntaraç)

Ermeni Apostolik Ortodoks Kilisesi’nin takvimine gore 5/6 Ocak tarihinde kutlanan Surp Dznunt’un 40’i, “Dyarnintarac” ya da “Rab Hisus’un Mabede sunulmasi” yortusu 13/14 Subat tarihinde kutlaniyor.

Luka’nin (Ghugas’in) Incil’inde 2’inci bolumde soyle yazilidir: “(22) Musa’nin seriatine gore onlarin taharet gunleri tamam olunca (“Ilk dogan her erkek Rabb’e mukaddes denilecektir,” diye Rabb’in seriatinde yazilmis oldugu uzere), (23) cocugu Rabb’e takdim etmek icin, ve Rabb’in seriatinde: (24) “Bir cift kumru, yahut iki guvercin yavrusu,” denildigi uzere, bir kurban vermek icin onu Yerusalim’e goturduler. (25) Ve iste, Yerusalim’de Simeon adinda bir adam vardi; salih ve dindar olup Israil’in teselli bulmasini beklerdi; ve Ruhulkudus onun uzerinde idi. (26) Ve Rabb’in Mesih’ini gormeden once, olum gormeyecegi kendisine Ruhulkudus tarafindan bildirilmisti. (27) Ruh’un sevkiyle mabede geldi; anasi babasi onun icin seriate gore adet olani yapmak uzere, Isa cocugu mabede goturdukleri zaman, (28) Simeon onu kucagina alip Allah’a hamdederek dedi: (29) Ya Rab, sozune gore simdi kulunu selametle saliverirsin; (30) Cunku, butun kavimlerin onunde hazirlamis oldugun, (31) Milletleri aydinlatacak isigi, (32) Ve kavmin Israil’in izzeti olan kurtulusunu gozlerim gordu. (33) Anasi babasi onun icin soylenen sozlere sasiyorlardi. (34) Simeon onlara hayir dua edip anasi Meryem’e dedi: Iste, bu cocuk Israil’de bir coklarin dusmesi ve kalkmasi, ve aleyhinde soylenecek bir alamet olarak konulmustur; (35) senin canini da bir kilic delecek; ta ki, cok yureklerin dusunceleri meydana ciksin. (36) Aser siptindan Fanuel’in kizi Anna isminde bir peygamber vardi (ki, cok yasli idi ve kizligindan sonra kocasi ile yedi yil gecinmisti, (37) ve hemen seksen dort yildan beri dul idi), mabetten hic ayrilmaz, gece gunduz oruc tutup dua ederek ibadet eylerdi. (38) O da hemen ayni saatte gelerek Rabb’e sukreyleyip Yerusalim’in kurtulusunu bekleyenlerin hepsine onun hakkinda soyledi. (39) Rabb’in seriatine gore butun vecibeleri tamamlayinca, Galile’ye, kendi sehirleri olan Nazaret’e donduler. (40) Cocuk buyuyor, kuvvetleniyor ve hikmetle doluyordu; Allah’in inayeti de onun uzerinde idi.”

Hovsep’le Meryem Ana’nin 40 gunluk Bebek Hisus’u, Movses Markare’nin (Musa Peygamber’in) yasasina gore mabedde Rabb’e sunmalarindan esinlenerek, diger dogu kiliselerinde oldugu gibi, erkek veya kiz, cemaatimizde yeni bir cocuk dogduktan tam 40 gun sonra, anne ve babasi bebegi yuvalarina en yakin kiliseye getirir ve kilisedeki rahiple birlikte bebegi bir duayla Allah’a adarlar. Ayrica, rahip bebegin annesiyle dua ederek, annenin 40 gunluk lohusalik doneminin sona erdigini ilan eder. Eger bebek, eskiden yapildigi gibi dogumunun sekizinci gununde vaftiz edilmisse, o zaman dogumun 40’inci gununde sadece annesinin lohusalik doneminin bittigine dair dualar edilir.

Yorumlar kapatıldı.