İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atina’dan soykırım kararnamesi

14 Eylül’ün “Küçük Asyalı Yunanların Türk Devleti tarafından soykırımını” anma günü olarak ilan edilmesine dair kararname, Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos’un onayına sunuldu.

Atina Haber Ajansı’nın (ANA), haberine göre ilgili kararname Kültür Bakanı Evangelos Venizelos ve İçişleri Bakan Yardımcısı Kostas Kaiserlis tarafından hazırlandı. Türk-Yunan yakınlaşması sürecinde böyle bir kararnamenin gündeme gelmesi siyasi gözlemciler tarafından bir çelişki olarak yorumlandı.

Yunanistan’da ilgili bakanlık veya bakanlıklar tarafından hazırlanmakla birlikte Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi adını alan kararnameler, Cumhurbaşkanı’nın imzasının ardından yasa gücüne kavuşuyor. Uzmanlar Cumhurbaşkanı’nın kararnameyi imzalayacağına kesin gözüyle bakıyor.

PARLAMENTO TALEBİ

Atina’nın, 14 Eylül’ü “Küçük Asya Yunanlılarının Türk devleti tarafından soykırımını” anma günü olarak ilan etmek için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartma girişiminin, Yunanistan parlamentosunun talebi üzerine yapıldığı öne sürüldü.

“Soykırımı anma gününün” parlamento tarafından 2 yıl önce belirlendiğini hatırlatan To Vima gazetesi, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, geçen günlerde parlamentonun ilgili komisyonunun İçişleri Bakanlığı’na başvurarak, kararın gereğinin yerine getirilmesinin niçin geciktiğine ilişkin bilgi istediğini yazdı.

To Vima, parlamento komisyonunun girişimi üzerine İçişleri ve Kültür bakanlıklarının harekete geçtiklerini ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesini hazırlayarak, dün Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos’a sunduklarını belirtti.

Diplomatik kaynakların, kararnamenin daha önce hazırlanmamasının Türk-Yunan yakınlaşmasından kaynaklandığını belirttiklerini kaydeden To Vima, kaynakların, bu girişimle ilgili olarak hükümet içinde ve ayrıca Dışişleri Bakanlığı ile görüş alışverişi yapılıp yapılmadığı hakkında kesin bilgi veremediklerini de yazdı.

Yunanistan parlamentosu, 24 Eylül 1998 tarihinde iktidar PASOK’un verdiği önerge çerçevesinde 14 Eylül’ü “Küçük Asya soykırımını” anma günü olarak ilan etmiş ve gün etkinliklerinin belirlenmesine ilişkin çalışmayı İçişleri Bakanlığı ile Göçmen Dernekleri Konfederasyonu ve siyasi parti temsilcilerinin yürüteceği açıklanmıştı. Parlamento kararına kadar Yunanistan’da, Yunan ordusunun denize dökülmesiyle sonuçlanan, 1919-1922 yılları arasındaki Anadolu’yu işgal girişimi, “Küçük Asya felaketi” olarak adlandırılıyordu.

Yorumlar kapatıldı.