İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HADEP’lilerden hâlâ haber yok

Silopi’de gözaltına alındıktan sonra kaybolan HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış ile partili Ebubekir Deniz’ den haber alınamıyor. Tanış’ın, ”jandarma muhbiri” olduğu için PKK tarafından öldürüldüğü iddialarını yanıtlayan ağabeyi Yakup Tanış, ”Bu kadar güvenlik önlemi alınan Silopi’de PKK’nin adam kaçıracak gücü yoktur” dedi. İHD Şube Başkanı Osman Baydemir ise Tanış’ın, ”gözaltında kaybedilmesine kılıf hazırlanmak” istendiğini belirterek Şırnak Valisi Hüseyin Başkaya ‘yı istifaya çağırdı. Şırnak’ın Silopi ilçesinde jandarma komutanlığınca gözaltına alındıktan sonra kaybolduğu ileri sürülen HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış’ın ”HADEP hakkında jandarmaya bilgi veren haber elemanı” olarak çalıştığı iddia edildi. Şırnak Valiliği’nin bu suçlamasını yanıtlayan Tanış’ın ağabeyi Yakup Tanış, kardeşinin 4 ay önce askerden geldiğini belirterek şöyle konuştu: ”Ajan olduğu için PKK tarafından kaçırılıp öldürüldüğü şeklinde bir hava yaratılmak isteniyor. Bu bölgeyi ve özellikle de Silopi’yi çok iyi biliyoruz. PKK’nin bu kadar güvenlik önlemi olan bir ilçeden ve HADEP ilçe başkanı olduğu için sürekli güvenlik güçlerince takip edilen bir kişiyi kaçırması mümkün değildir. PKK’nin bu kadar gücü yoktur.”

Serdar Tanış’ın kaybolduğu ilk 5 gün, yetkililerin sürekli olarak ”Jandarmaya gelmemiştir, böyle bir gözaltı yoktur” diye açıklama yaptığına dikkat çeken Yakup Tanış, ”Ama daha sonra Meclis’te bu kayıplar hakkında gensoru verilince ve medyada da kayıp iddiaları yer alınca yetkililer ağız değiştirerek ‘İlçe jandarmaya gelip 25 dakika kaldıktan sonra ayrılmışlardır’ diye açıklamalarda bulunuyorlar” dedi.

Tanış’ın sık sık jandarmaya gittiği iddialarıyla ilgili de Yakup Tanış şunları söyledi: ”HADEP ilçe başkanı olduktan sonra aldığı yoğun tehditler nedeniyle ilçede barınamayınca Diyarbakır’a gitmek zorunda kaldı. Bunu, oradaki partililer çok iyi biliyor. Bu süre içinde de Silopi’ye geldiğinde ilçe jandarma komutanının çağrısıyla iki kez jandarmaya gitti. O da tehdit edildiği için gitti. Çünkü gelmese onu öldüreceklerini söylediler. 18 Ocak’ta gittiğinde, ilçe jandarma komutanı Süleyman Can kendisine ‘Benden sana bir zarar gelmez, ben sana karışmam, ama öbür tarafın (alay komutanının) ne yapacağını bilmiyorum’ demiş. Bu da alay komutanının ona karşı düşüncelerini ortaya koyuyor.”

Cizre kırsalında çıkan bir çatışmada iki teröristin öldürüldüğü, bunların kayıp Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz olabilecekleri iddiaları ve Vali Hüseyin Başkaya’nın, cesetlerin kimlik tespiti için mezardan çıkarılabileceği yolundaki açıklamasını da değerlendiren Yakup Tanış, ”Biz oradaki halka soruyoruz, kesinlikle bir çatışma olmadığını söylüyorlar. Avukatlarımız cesetin onlara ait olmadıklarını teşhis etti” diye konuştu. HADEP Diyarbakır İl Örgütü’nce dün öğlen saat 12.30’da Kayapınar ilçe binası önünde 15 dakikalık bir oturma eylemi yapıldı.

Yorumlar kapatıldı.