Emekli Büyükelçi Selahattin Ülkümen, Fransız Parlamentosu’nun aldığı sözde Ermeni soykırımı yasasını şiddetle kınarken, 1921’de Adana’da, işgal bitiminde bir Fransız subayının sözlerinin, bugün Fransa’nın aldığı kararlarla paralel olduğunu savundu. Ülkümen, şunları anlattı:
‘‘1921’de Fransız işgali sona ermişti. Türkiye-Suriye sınırı çiziliyordu. 9 yaşındaydım. Bir Fransız subay, nefret dolu sözlerle bizlere haykırdı. Rütbesinin daha sonra Albay olduğunu öğrendiğim subay, ‘Ey ahali şimdi gidiyoruz. Sanmayın ki, bizler buralardan ebediyen gideceğiz. Yine geleceğiz. Belki çok yakında belki de uzunca bir süre sonra. Ama yine geleceğiz’ dedi.’’
89 yaşında olan emekli Büyükelçi Ülkümen, ‘‘Fransızlar’ın aldığı bu karar bir ulusun geleceği hakkında 80 yıl öncesinden beri tezgahlanan olayların sonucu. Yine aynı çirkin yüz. O yüz işte yine karşımızda. O zamanki sözlerin sahibi Fransız bir subaydı, şimdiki Fransızlar ise Fransız Parlamentosu’nda. İkisinin arasında fark yok’’ dedi.
Ülkümen, 1944-1945 arasında Rodos Adası’nda Türk Başkonsolosu olarak görev yaparken, 50 Musevi’yi ‘‘Bunlar Türk vatandaşı’’ diyerek Alman General Kleemann’ın elinden kurtarmıştı. Ülkümen, bu nedenle de İsrail’in en yüksek devlet nişanı olan Righteous Among the Nations (Uluslararası Dürüst Kişi) nişanına layık görülmüştü.
Yorumlar kapatıldı.