İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cumhuriyet: Kafkaslar’da kutuplaşma

Zengin yeraltı kaynakları nedeniyle dünyanın stratejik noktalarından biri olan Kafkasya’da dengeler, bölge ülkeleri arasındaki tehlikeli bir kutuplaşmaya da neden oluyor. ABD’nin desteklediği Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlüsü arasındaki ”stratejik ortaklık” ilişkileri, Rusya’nın arka çıktığı İran-Ermenistan-Yunanistan yakınlaşmasını güçlendiriyor. Türkiye ile Ermenistan, Ermeni soykırımı savları nedeniyle çatışırlarken Rusya, NATO ile iyi ilişkiler kurmak isteyen Azerbaycan ve Gürcistan üzerindeki baskısını arttırıyor. Bölgedeki gelişmeleri etkileyen unsurlar şöyle:

Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze , ülkesinin 2005’te NATO’ya üye olabileceğini kaydetmişti. Bu süreçte Türkiye’nin desteğini kazanan Gürcistan, Rusya’nın kendi topraklarındaki üslerini boşaltmasına yönelik anlaşmayı Kasım 1999’da İstanbul’da imzalamıştı. Gürcistan, Marneuli hava üssünün Türk ordusu tarafından modernize edilmesine izin verdi. Ermenistan ise bunu protesto etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , baskı kurmaya çalıştığı iki ülkeden biri olan Azerbaycan’a geçen ay yaptığı ziyarette Moskova-Bakû ilişkilerinin normalleştirilmesine çalıştı. Ancak Putin, Gürcistan’ın Çeçen ayrılıkçılar için geri üs olarak kullanıldığı gerekçesiyle Tiflis’e yönelik politikalarını sertleştiriyor. Şevardnadze, ülkesinin NATO üyeliğinin olası görünmediğini, Bakû-Ceyhan hattının Bakû-Novorosisk’e bağlanabileceğini kaydetti.

Şevardnadze’nin Türkiye ziyareti sırasında Rusya’nın baskılarına karşı Türkiye ve ABD’nin Gürcistan’a desteklerini arttıracaklarını iletmeleri önemli bir gelişme olarak görüldü. Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin normal bir çizgide geliştiği süreçte, Kafkasya’dan kaynaklanan sorunlara dikkat çekiliyor. Diplomatlar, iki ülke ilişkilerinde ”işbirliği” ortamının oluşturulmasına çalışıyorlar. Putin’in bu yıl Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki soykırım gerginliğinin, ilişkilerde normalleşme mi sağlayacağı, yoksa daha tehlikeli bir dönemi mi getireceği bilinmiyor. Ermenistan Savunma Bakanı Sergey Sarkisyan , ”Türkiye, bizim için tehlikeli olduğu sürece Rus üsleri topraklarımızda kalacak” dedi.

Putin’in Ermenistan’a gideceği ve ziyarette Ermenistan’ın ekonomik yeniden yapılanmasının ele alınacağı kaydediliyor.

Kamplaşmanın diğer ucundaki İran ve Ermenistan da ilişkilerini güçlendiriyorlar.

Aynı kamptaki Yunanistan’ın amacı ise Türkiye’yi arkadan kuşatmak olarak değerlendiriliyor. İranlı, Ermenistanlı ve Yunan yetkililer ilişkileri güçlendiriyorlar. Yunanistan’ın müttefiki Kıbrıs Rum Yönetimi Meclis Başkanı Spiros Kipriyanu , ”Ermenistan ile ilişkilerimiz tatminkâr düzeyde. Helen halkı Ermeni halkıyla aynı maceraları yaşadı. Düşmanımız ortak” dedi.

Yorumlar kapatıldı.