İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Erivan reform yolunda

Ermenistan yönetimi, Avrupa Konseyi’ne üye olarak kabul edilmesinin ardından demokratik reformlara hız verdi. Ülkenin tartışmalı anayasasını demokratikleştirmek için yaklaşık iki yıldır çalışma yürüten hükümet komisyonu, hazırladığı anayasa değişiklik taslağını önceki gün Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın onayına sundu. Taslak kabul edilirse anayasa maddelerinin yarısına yakın bölümü değiştirilmiş ya da düzeltilmiş olacak.

Adalet Bakanı David Arutyunyan’ın başkanlığını yaptığı hükümet komisyonunun hazırladığı anayasal reform paketi, devlet başkanının anayasal statüsünün yeniden belirlenmesini, yürütme ve yargıya geniş bağımsızlık tanınmasını öngörüyor. 1995’te yürürlüğe giren anayasada, yargı bağımsızlığı devlet başkanı tarafından garanti altına alınıyor. Devlet başkanı ayrıca anayasal olarak birçok devlet organında aktif rol oynuyor. Koçaryan, 1998’de devlet başkanlığı için yürüttüğü seçim kampanyasında halka anayasa değiştirmek için söz vermişti.

Vatandaş denetimine geçit

Hazırlanan değişiklik paketinde, yargı bağımsızlığı önemli bir yer tutuyor. Yargı bağımsızlığının güvence altına alınması için önerilen değişiklik, sıradan vatandaşların bile anayasal denetim yapabilmesini getiriyor. Vatandaşlar, bile anayasa mahkemesine başvurabiliyior.

Reform paketi, Koçaryan’ın onayını alırsa parlamentoya sunulacak. Parlamento paketi kabul ederse de Koçaryan referandum için tarih saptayacak. Ancak Ermenistan’ın parçalı siyaset yapısında anayasal değişikliklerin uzun süre tartışılması ve referandumun en erken bir yıl sonra gerçekleşmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.