İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsveç azınlıkları zor durumda

Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını üstlenen İsveç, genişleme süreciyle ilgili olarak aday ülkelerde yasayan azınlıkların haklarıyla ilgili olarak çok hassas davranıyor, hatta, ülkelerin ulusal bütünlüğünü tehdit edecek konularda açıklamalarda bulunuyor. Ancak aynı İsveç, kendi ülkesinde yasayan azınlıklara ayni ilgili göstermiyor. Yaklaşık on bin yıldan bu yana Laponya’da yasayan Samiler, İsveç hükümeti tarafından asimile edilmeye çalışıyor. İsveç hükümetinin bu tutumu, Samileri rahatsız ediyor.

İsveç’in kuzeyi, Norveç, Finlandiya ve Rusya’nın Kola adasında yaşayan yaklaşık 70 bin Sami, haklarının ellerinden alındığından şikayetçi olduklarını resmen dile getiriyorlar.

1957 yılından bu yana, Birleşmiş Milletler tarafından resmen azınlık olarak tanınan Samiler, geçimlerini geyik avı ile balıkçılıktan elde ediyorlar ve yemek ihtiyaçlarını sadece bu iki ürünle gideriyorlar.

Ancak sanayileşmeden dolayı, Samilerin yasadığı alan her geçen gün daralıyor.

Samilerin İsveç’teki temsilcilerin Nils Torbjoern, av alanlarının daraldığından şikayetçi. Torbjoern, şikayetini hükümet nezdinde dile getirmelerine rağmen, İsveç’in onlara ayırdığı kurtarılmış bölgenin her geçen gün daraltıldığını vurguluyor.

Av alanlarının azalması yüzünden İsveç’te yaşayan Samilerin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Torbjoen, alışverişlerini de fahiş fiyatlarla yapmak mecburiyetinde kaldıklarını altını çizerek söylüyor.

Başkent Stokholm’un bin 400 kilometre kuzeyinde bulunan Sami bölgesinde yasayan Samiler, “1960 yılına kadar, okullarda samice konuşmanın yasak olduğunu, o tarihe kadar İsveç devlet okuluna gittiklerini ve Sami kökenli olduklarını söyleyemediklerini” belirtiyorlar.

İsveç hükümetinin çevreci bakanlarını tenkitlerine ve eleştirilerine maruz kaldıklarını belirten Sami temsilciler meclisi üyesi Nutti, “Çevreciler, yasadığımız Sami bölgesinde kurtları öldürdüğümüzü ileri sürüyorlar, ancak biz yaşamımızı sürdürmek için kurtları öldürüyoruz, aksi taktirde bize saldırıyorlar. Kurtları öldürüyoruz diye, Devlet bölgeye sübvansiyonları kesiyor” dedi.

Hala Kaatas olarak bilinen evlerde yaşayan Sami’ler, merkezi hükümetin hakları konusunda çaba sarfetmediğinden şikayetçiler.

Sami temsilciler meclisi sözcüsü Nisse Matte’de, “1993 yılından bu yana, bir meclisimiz var. Ancak bazı haklarımız merkezi hükümet tarafından savunulmadığı için elden gidiyor. Eğitim konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bu konuda bir rapor hazırladık ve hükümete sunduk, ancak raporumuz halen gündeme alınmadı” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yasayan azınlıkların hakkini savunmaya çalışan İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh’in ülkesinde yaşayan azınlıkların ihlallerle karşılaşmaları dikkat çekici bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.