İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NTVMSNBC: Fransa yaptırımlardan rahatsız

Alınan son bilgilere göre, Fransa’nın AB nezdindeki daimi temsilciliği, Türkiye’nin uyuguladığı ekonomik yaptırımlarla ilgili olarak başta dönem başkanı İsveç olmak üzere, üye ülkeler nezdinde iki düzeyde girişimlerde bulunduğu kaydedildi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Avrupa Komisyonu’nun Ankara’daki temsilciliğini görevlendirerek, Türkiye’nin Fransa’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlarının türünü ve Ankara’nın AB ile imzaladığı anlaşmalara aykırı bir durumun bulunup bulunmadığını araştırması istedi.

Fransa’nın AB nezdindeki daimi temsilciliği de, üye ülkelere sıkıntılarını bildirerek, kabul ettikleri taktirde, konuyu, AB daimi temsilciler toplantısının gündemine alınmasını isteyecegi belirtildi.

Fransa’nın Türkiye’ye uygulayabileceği olası yaptırımlara gelince:

1- 12 Şubat tarihinden itibaren, Strasbourg’da düzenlenecek olan AP olağan toplantısında, bir grup Fransız parlamenter, oturumun aciller gündemine, Türkiye aleyhine bir önergede bulunabilirler. Önergede, Türkiye’nin Fransa’ya ekonomi açıdan ayrımcılık yaptığını ve AB ile imzaladığı anlaşmalara sadık olmadığını belirtebilirler.

2- Avrupa Komisyonu nezdinde girimside bulunabilen Fransa, komisyondan Türkiye’nin Fransa’ya karşı tavrının hukuki boyutlarını incelemesi için bir alışma başlatabilir. Bu çerçevede Avrupa Komisyonu’nun hukuk danışmanları, konuyu inceleyerek ya AB-Türkiye Ortaklık Konseyi GB alt komitesinin toplanmasını talep edebilirler ya da acil bir şekilde büyükelçiler düzeyinde bir toplantının yapılmasını talep edebilirler.

3- Bu önlemlere ek olarak, Fransa, konuyu GIK toplantısının gündemine getirebilir. AB Dışişleri Bakanlarını bir araya getiren Genel isler Konsey toplantısı da Türkiye’ye çağrıda bulunarak bir an önce anlaşmalara sadık kalmasını talep eder.

4- Katilim Ortaklığı Belgesinin hukuki zeminini oluşturan çerçeve yönetmeliği onaylamaya hazırlanan Avrupa birliği Konseyinde, Fransa, çerçeve yönetmeliğine ilişkin kararı askıya alabilir. Çerçeve yönetmeliğin konsey tarafından oy birliği ile onaylanması gerekiyor.

5- AB’nin Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki temsilciliği de devreye girer ve Türkiye’nin Fransa’ya uyguladığı yaptırımların DTO serbest ticaret kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, Anlaşmazlıklar Hali Organı nezdinde panel kurulmasını talep eder.

6- Fransa’da kendi adına bu yönde talepte bulunarak, Türkiye’den tazminat talep edebilir.

7- Merkezi Lüksembourg’da bulunan Avrupa Adalet Divanında Avrupa komisyonu tarafından Türkiye’nin AB ile imzaladığı anlaşmalara aykırı davrandığı gerekçesiyle dava açılabilir.

Yorumlar kapatıldı.