İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erzurum’da ‘Soykırıma’ DNA kanıtı aranacak

Erzurum Valisi Derya Kadıoğlu, yaptığı açıklamada, Ermenilerin I. Dünya Savaşı’ndan sonra ilde ve köylerinde birçok toplu katliam yaptıklarına işaret etti. Sözde Ermeni soykırım tasarısının Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından bölgedeki vatandaşların büyük rahatsızlık duyduğunu kaydeden Kadıoğlu, bu nedenle vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti.

Valilik, baro ve üniversite olarak önümüzdeki günlerde bilimsel bir çalışma başlatılacağını bildiren Kadıoğlu şunları söyledi: “Yörede Ermeni katliamlarının yapıldığı köylerde yaşayan insanlar ile Ermeniler tarafından şehit edilen insanların akrabalık bağlarını ortaya koymak için DNA testi yaptıracağız. Vatandaşlarımızın söz konusu çalışmaya katılmaları ve hukuki sorumlulukları Erzurum Barosu tarafından halledilecek.

Kan alma ve DNA testine tabi tutulma işlemleri ise bizim ve Adliyenin yapacağı iş olacak. Katliamları yaşayan köylerdeki vatandaşlarımızdan kan, şehitlerin kemiklerinden de parça alınacak. Buradan alınan örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürerek, katliama maruz kalan köylerde yaşayan insanlarla, katledilen şehitlerimizin akrabalıklarını resmi olarak belgelemiş olacağız.

Bu çalışmamızdaki amacımız, yaşayanlarla şehitler arasındaki akrabalık bağını ortaya koyarak, muhtemel bir davaya delil olarak gösterilmesi düşünülüyor.”

Bu arada Vali Kadıoğlu, söz konusu çalışmaya Erzurum Barosunun öncülük ettiğini ve ilk etapta, Alaca ile Yeşilyayla köylerinde bu çalışmanın başlatılacağını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.