İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ceviz Kabuğu ve Taner Akçam üzerine

HULKİ’Yİ DE AFFETMEM

Eski Dev-Yol’un merkez komite üyelerinden olduğu bilinen Dr. Akçam’ın geçmişinin araştırılması gerektiğini belirten Özal, bütün milliyetçilerin rencide edildiğini söyledi. Özal, Dr. Akçam’ın Türkiye Cumhuriyeti nüfus kağıdı taşımasının bir şey ifade etmeyeceğini de belirterek şöyle konuştu: ‘‘Böylesine, elinde belgesi, ispatı, vesikası olmayan insanlara, lütfen bu kadar yer verip uzun uzun Türk televizyonlarında konuşturmayın. Bütün olanların ispatı varken, hálá o kişinin nasıl bu saçmalıklarını dinleyebiliyorsunuz? Nasıl hálá bize dinletme cesaretini gösteriyorsunuz? Ve ben sizi de Hulki Cevizoğlu olarak bu konuda affetmiyorum. Taner Akçam insan haklarından nasıl bahsedebilir? PKK bizim binlerce vatandaşımızı öldürürken, neredeydi?’’ Fransız senatosuna Ermeni soykırım yasa tasarısını götüren parlamenterlerin bile Ermenileri Dr. Akçam kadar müdafaa edemeyeceğini belirten Semra Özal, arşivlerin açık olduğunu ve incelenebileceğini söyledi.

Ayvaz Gökdemir’in Doç. Dr. Akçam’ı, ‘eski Dev-Yolcu, militan’ diye tanımlaması üzerine Hulki Cevizoğlu araya girerek, ‘‘Siz de eski ülkücü, komandosunuz’’ dedi. Cevizoğlu, Doç. Dr. Akçam’ın bilimadamı, Gökdemir’in politikacı olarak programa çağırıldıklarını hatırlattı. Doç. Dr. Akçam, konuşması sırasında, Ermeni konusundaki fikirleri nedeniyle tehdit aldığını, sürekli baskı altında tutulduğunu ve aleyhine kampanyalar düzenlendiğini söyledi. Programa Michigan Üniversitesi’nin davetlisi olarak ABD’de bulunan Dr. Taner Akçam’ın yanı sıra İnsanlık Vakfı Başkanı, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İhsan Özgen, Politika Sosyoloğu Gürbüz Evren ile telefon kanalıyla Hasan Celal Güzel de katıldılar.

Ermeni’den özür dilenmeli

Programda ‘Ermeni tarihçisi’ olduğu belirtilen Sosyolog Doç. Dr. Taner Akçam Ermeni soykırımının, Türkiye Cumhuriyeti değil, Osmanlı döneminde yapıldığını belirtti, buna devlet bile denemeyeceğini, olayları İttihat ve Terakki Partisi’nin bir kanadının organize ettiğini öne sürdü. Dr. Akçam, ‘‘Bu tarihte yaşanmış büyük bir insanlık suçudur, insanlık dramıdır. Bu dramdan dolayı özür dilenmelidir. Bir tek Ermenistan’dan veya Ermeniler’den değil, günümüze kadar Anadolu’da benzeri dramları yaşayan herkesten özür dilenmelidir’’ dedi. Doç. Dr. Akçam, Türkiye’de konuşan, sıradan bir insan olmak istediğini belirterek, ‘‘Türkiye, tarihindeki bu ayıpla araya mesafeyi koyarsa, -ki kendi döneminde olmamıştır- komşularıyla da ilişkilerini daha düzenli bir şekilde sürdürür. Benim istediğim, Türkiye, demorasiyi ve insan haklarını egemen kılmak istiyorsa, tarihindeki insan hakları ihlallerini açık konuşur hale gelmelidir. Böylece, Fransa ve diğerlerinin ne istediği de ortadan kalkar, bu silahı bize karşı kullanamazlar’’ dedi. Doç. Dr. Akçam, toprak talep edileceği konusunun da gerçeği yansıtmadığını ‘gayrı ciddi’ olduğunu da savundu.

‘Cinayet’ dedirtti

Program katılımcılarından Prof. Dr. İhsan Özgen’in Ermeni teröristlerin, yurtdışında, 41 türk diplomatını öldürdüklerini hatırlatması üzerine Dr. Akçam, ‘‘Devletinin görevlilerine, diplomatlara karşı yürütülen haince saldırıların, ne savunulabilir, ne konuşulabilir tarafı olabilir. Bunlar cinayettir’’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.