İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’den ‘bıçak sırtı’ kararlar

Fransa son olarak DHMİ’nin radar ihalelerinden de dışlandı. Ancak, Türkiye’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle uluslararası alanda zarar göreceği tartışmaları da hız kazanıyor.

Türkiye’nin Ermeni soykırım yasasını kabulü sonrası Fransa’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlara bir yenisi daha eklendi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Türkiye’deki bütün radar ihalelerine katılan Fransız Thomson firmasının bu yılki ihalelere alınmayacağını açıkladı.

İTHALAT KISITLAMASINA GB ENGELİ

Türkiye’nin, uyguladığı ambargo nedeniyle uluslararası alanda zarar göreceği tartışmaları da hız kazandı. Uzmanlar Gümrük Birliği anlaşması gereği Türkiye’nin herhangi bir ülkeye ithalatı önleyici, zorlaştırıcı önlemler uygulamasının mümkün olmadığını iletiyor. Fransız mallarının gümrüklerde bekletilmesi halinde, Fransa’nın konuyu Gümrük Birliği Ortaklık Komitesi’ne getirebileceğine dikkat çeken yetkililer, komitenin Türkiye’den bilgi isteyebileceğini, verilen bilginin yeterli bulunmaması halinde ise Fransa’nın misilleme uygulayabileceğini belirtiyor. Ancak, ithalat işlemleri sırasında Fransız mallarına yönelik ayrımcılık yapıldığı veya işlemlerin zorlaştırıldığı yönünde şimdiye kadar herhangi bir tespit yapılmadığı kaydediliyor.

KAMU İHALELERİ AÇISINDAN SORUN YOK

Türkiye’nin uluslararası ticaret kuralları açısından zorlanabileceği bir diğer alan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyeliği nedeniyle gündeme geliyor. Ancak, Türkiye’nin WTO Kamu Alımları Anlaşması’na taraf olmaması nedeniyle, Fransız firmalarının katıldığı ihalelerin iptal edilmesinin, uluslararası yükümlülükler açısından bir sorun yaratmayacağı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre, Türkiye Dünya Ticaret Anlaşması’na taraf olmasına karşın, gelişmekte olan ülke statüsünden yararlanarak Kamu Alımları Anlaşması’na taraf olmadı. Söz konusu anlaşmaya taraf olunması halinde kamu ihalelerini siyasi gerekçelerle iptal etmek mümkün olmayacak. Ayrıca ülke bazında ihalelere katılım açısından kısıtlama getirilemeyecek. Anlaşmaya taraf olunması durumunda, ihalelerin iptal edilmesi halinde katılımcı firmalara tazminat ödenmesinin de gündeme gelebileceği, ihalelerin ancak ekonomik nedenlerle iptal edilebileceği belirtiliyor.

Ancak, Fransa’nin WTO nezdinde Türkiye aleyhinde girişimlerde bulunarak Türk ihracatına karşı bağlayıcı tedbir aldırabileceğine dikkati çeken uzmanlar, yine bu çerçevede Fransa’nın uğradığı zararı da tazmin edebileceğini ifade ediyor.

TİCARETTE FRANSA’NIN YERİ

Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri olan Fransa, Türkiye’nin ihracatında 1998 yılında yüzde 4.8, 1999 yılında yüzde 5.9 oranında pay sahibi olurken, Türkiye’nin ithalatından 1998 yılında yüzde 6.6, 1999 yılında yüzde 7.7 oranında pay aldı. Ancak, 1998’de 307 milyar dolar ihracat, 287.2 milyon dolar ithalat yapan Fransa’nın toplam ticareti içinde Türkiye, ihracatta yüzde 1, ithalatta ise binde 4 pay alıyor.

Yorumlar kapatıldı.