İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halaçoğlu: ’10 bin Ermeni katledilmiştir’

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Türk-Ermeni ilişkilerini değerlendirirken, “438 bin 758 Ermeni tehcir edilmiş, bunların 382 bin 148’i hedeflenen nakil noktalarına ulaştırılmıştır. Yüzbinlerce ölüden bahsetmek mümkün değildir” dedi.

Çankaya Rotary Kulübü’nün haftalık olağan toplantısına katılan Prof. Dr. Halaçoğlu, Türk-Ermeni ilişkilerini tarihi belgelere dayandırarak anlattı.

Prof. Dr. Halaçoğlu, sözde Ermeni soykırımı yasasının kabul edilmesine tepki olarak Fransa’nın Cezayir’de yaptığı katliamın ön plana çıkarılmasını da eleştirdi. “Katliamın yapıldığı dönemlerde Türkiye’nin Fransa aleyhine tavır almadığını” hatırlatan Prof. Dr. Halaçoğlu, tarihi olayları uzun vadede düşünmemenin bugün yarattığı sorunlara işaret etti.

Ermeni milliyetçiliğinin Rusların 1816 yılında açtığı Ermeni Filolojisi Bölümü ile gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Halaçoğlu, 290 mikrofilmlik Rus istihbarat belgelerini karaborsadan satın aldıklarını söyledi. Halaçoğlu, şöyle konuştu:

“Osmanlı’nın Birinci Dünya Savaşı sırasında, kendisini koruması için, Ermenileri ülke toprağı içindeki başka bölgelere nakil ettirmesi, savaş süreci içerisinde doğaldır. Bu süreçte, 438 bin 758 Ermeni tehcir edilmiş, bunların 382 bin 148’i istenilen nakil noktalarına ulaştırılmıştır. Dolayısıyla geriye 56 bin 610 Ermeni kalıyor. Bunlardan 10 bini eşkıya tarafından katledilmiştir, devlet tarafından değil… 30 bini tifo ve dizanteri gibi salgın hastalıklardan ölmüştür. Geriye kalan 16 bin Ermeni de Osmanlı sınırlarının dışına, Amerika ve bazı Avrupa ülkelerine kaçırılmıştır. Dolayısıyla yüzbinlerce ölüden bahsetmek mümkün değildir. Belirtilen bu rakamların dışında bir kişinin daha öldüğünü kimse belgelerle ispatlayamaz.”

Halaçoğlu, derledikleri arşiv belgelerini Türkçe’ye çevirerek, yayımlayacaklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar kapatıldı.