İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız ortağıyla tek başına kaldığı Körfez geçişi ihalesinin iptali için başvuran Veziroğlu’nun açıklamaları

Fransız ortağıyla tek başına kaldıkları İzmit Körfez geçişi projesi ihalesinin iptali için başvuran Vinsan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Veziroğlu, Ermeni soykırımı kararı alan Fransa’ya karşı topyekün tavır alınması gerektiğini söyledi. Veziroğlu, ”Türkiye’de şu anda büyük sınav veriliyor. İşadamları yumuşak ve güzel demeçlerle sıyrılmak istiyor. İşadamlarımız ya cebim diyecek, ya ülkem” dedi.

PROJE BEDELİ 6.4 MİLYAR DOLAR

Ali Haydar Veziroğlu, ihalenin iptali için girişimde bulunduğu ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın’ın da ihalenin iptal edildiğini açıkladığı İzmit Körfez Geçişi projesiyle ilgili gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Son ihalede 1 milyar 110 milyon dolar olan yapım maliyeti ile en kısa süre olarak teklifte bulunarak birinci oldukları İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin, 5 milyar 281 milyon 849 bin dolar işletme cirosuyla toplam proje bedelinin 6 milyar 391 milyon 849 bin dolar olduğunu vurgulayan Veziroğlu, Tekfen konsorsiyumunun 4 yabancı firmasının ayrılması nedeniyle ihale dışı bırakılmasından sonra projede yalnız kaldıklarını hatırlattı.

Fransa’nın aldığı kararın önemine dikkat çeken Veziroğlu, iktidarıyla muhalefetiyle, özel ve kamu sektörüyle birlikte hareket edilerek, Fransa ile siyasi ilişkilerin dondurulması, ticari ilişkililerin durdurulması, kamu ve özel kesime ait ortak işletmelerin işbirliklerinin sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

‘325 MİLYON DOLAR KARDAN VAZGEÇTİK’

Vinsan’ın bu konuda üzerine düşen sorumluluğun gereği olarak, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, siyasi parti liderlerine başvurarak, Ermeni kararına karşı bir yaptırım olarak, Fransız ortağı Bouygues ile oluşturduğu konsorsiyumun 3 kez birinci olduğu İzmit Körfez Geçişi Projesi İhalesi’nin iptalini talep ettiğini anlatan Veziroğlu, şöyle konuştu:

”Biz bu kararla, yurttaşlık sorumluluğunu yerine getirdik. Vicdanen müsterihiz. 6.5 milyar dolarlık bir projede, kar, yüzde 10 ile 650 milyon dolar olur. Ortaklara 325 milyon dolar düşer. Biz iptal istemiyle, bu kardan vazgeçtik. Bu yapılması gerekiyordu.”

Fransa’nın kararının haksızlığına işaret eden Veziroğlu, gerek kamu, gerek özel sektörün etkili tavır alması gerektiğini, yapılması gerekenin Fransa’ya topyekün tavır almak olduğunu vurguladı. Ali Haydar Veziroğlu, şöyle devam etti:

”Türkiye’deki tavırları, yaptırımları etkisiz gördük. Bu kararı verdik. Şu anda Türkiye’de büyük sınav veriliyor. İşadamları, yumuşak ve güzel demeçlerle sıyrılmak istiyor. İşadamları ya cebim diyecek, ya ülkem diyecek. Yöneticiler ya makam diyecek, ya ülkem diyecek. Maddi kayıplar tabii ki olacaktır. Fransa’nın maddi kayıpları olmayacak mıdır? İşleri 50 milyar doların üzerindedir.”

Veziroğlu, Fransız firmalarıyla halen konsorsiyum olarak yürütmekte oldukları diğer 4 projede de ortaklıklarını yasal sorumluluklar çerçevesinde sona erdireceklerini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.