İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çankaya Köşkü: Ermenistan politikamızda değişiklik yok

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın, CNN Türk aracılığıyla yaptığı açıklamalara, yanıt verdi. İldem, ilişkilerin normalleştirilmesi için bazı gereklilikler olduğunu kaydetti. İldem bir soru üzerine de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ”yanıtı ya da doğrudan tepkisinin söz konusu olamayacağını” belirtti.

Tacan İldem, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen haftalık bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin, Koçaryan’ın sözlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Koçaryan’ın ”Türkiye ile dolaylı değil, doğrudan görüşme istediği” ve ”sadece sözde Ermeni soykırımının tanınmasının yeterli olacağı” mesajını gönderdiğinin hatırlatılması üzerine, İldem şunları söyledi:

Normale dönmenin koşulları var

”Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın bir basın yayın kuruluşumuza verdiği demeç konusunda, Sayın Cumhurbaşkanımızın bir yanıtı ya da doğrudan tepkisi söz konusu değildir.

Ancak Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönünde şimdiye kadar izlediğimiz politikada bir değişiklik bulunmadığını, bu ilişkilerin normalleştirilmesinin koşullarının da kamuoyunca bilindiğini hatırlatmak isterim.”

Komşular arasındaki ilişkilere egemen olması gereken bazı ilkeler bulunduğuna işaret eden Tacan İldem, şöyle devam etti:

”Ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı, bu ilkeler arasında yer almaktadır. Buna ülkelerin uyacağını beyan etmeleri gerekir.

İkincisi, halihazırda Ermenistan’ın işgal altında bulundurduğu topraklar vardır. Bu topraklardan geri çekilmesi, kuşkusuz bölge barış ve istikrarına katkıda bulunacaktır.

İlişkilerin normalleştirilmesinde bir diğer husus; karşı karşıya bulunulan sorunların barışçı yollardan çözümleneceğinin kabul edilmesi gerektiğidir.

Dolayısıyla Ermenistan’ın bu noktalarda ortaya koyacağı tavır, ilişkilerin geleceği açısından belirleyici özellik gösterecektir.”

Yorumlar kapatıldı.