İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azeri meclisi protesto hazırlığında

Azerbaycan Milli Meclisi, Fransa Meclisi`nde kabul edilen soykırım yasasına karşı ortak bir beyanat kabul edilmesini kararlaştırdı.

Milli Meclis`in bugünkü oturumunda miletvekilleri, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından onaylanan soykırım yasa tasarısını tartıştı. Muhalefetteki Azerbaycan Halk Cephesi Partisi`nin (AHCP) Genel Başkan Yardımcısı milletvekili Ali Kerimov, yaptığı açıklamada, soykırım yasasının kabul edildiği Fransa`ya, Azerbaycan halkının duyarlılığını yansıtan sert tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.

“Fransa`ya ekonomik ambargo uygulanmalı ve bu ülke Minsk Grubu`nun eşbaşkanlığından çıkarılmalı” diyen Kerimov, tarih boyunca Ermeniler tarafından Azerbaycan halkının maruz bırakıldığı soykırım hareketlerinin de uluslararası arenada gündeme getirilmesi için çaba sarfedilmesi gerektiğini ifade etti.

Fransa, Azerbaycan-Ermenistan sorununun barış yoluyla çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu`nun eşbaşkanlığını yapıyor.

AHCP milletvekili Asım Molazade de açıklamasında, Fransa`nın Minsk Grubu`ndaki adaletini sergilediği davranışlarla kaybettiğini belirtti ve Minsk Grubu içindeki aktifliğinin Azerbaycan`ın aleyhine dönüştüğünü iddia etti.

Bağımsız milletvekili Zelimhan Yakub, soykırım iddialarıyla Türkiye`nin zayıflatılmak istendiğini belirterek, “Ermenistan, Yukarı Karabağ bölgesini kolay bir şekilde ele geçirmek istiyor” dedi.

Meclis Başkanı Murtuz Aleskerov da Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev`in Fransa ziyareti sırasında soykırım yasasına gereken tepkiyi gösterdiğini belirterek, bu tür iddialarla Karabağ sorununun barış yoluyla çözüm sürecinin engellenmek istendiğini söyledi. Aleskerov, soykırım tasarısının Fransa Meclisi`nin gündemine alındığı ilk zamanlarda, bu ülke parlamentosuna ortak mektup gönderip tepkide bulunduklarını hatırlattı.

Azerbaycan Milli Meclisi`nin yarın yapılacak oturumunda konunun görüşülmesine devam edilecek ve ortak bir beyanat kabul edilecek. Muhalefetteki parti milletvekilleri, beyanatta Fransa`ya ekonomik ambargo uygulanması ve bu ülkenin Minsk Grubu eşbaşkanlığından çıkarılmasına ilişkin maddelerin de bulunması için çalışacaklar.

Yorumlar kapatıldı.