İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermenilerinden Bildiri

Ermeni Patrikliginin Ruhani Meclis uyeleri 30 Ocak Sali sabahi erken saatlerde Kumkapi’daki Surp Astvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde toplanarak, Patrik 2. Mesrob Hazretlerinin riaset ettigi sabah dualarina katildilar. Saat 09:30’da ise Istanbul’daki Ermeni Apostolik Ortodoks, Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan cemaatlerinin sivil temsilcilerinden olusan 92 kisilik meclis Bezciyan salonunda toplandi. Patrik 2. Mesrob’un riasetindeki toplantiya, Patrik Vekili Basepiskopos Sahan Sivaciyan, Ruhani Meclis Baskani Episkopos Aram Atesyan, Ruhani Meclis uyeleri, rahipler, cemaat, kilise ve okul vakiflarinin secilmis temsilcileri katildilar.

Patrik Hazretlerinin acis konusmasindan sonra yapilan secimle, oturumu yonetmek uzere Divan Baskanligina Krikor Dosemeciyan, sekreterlige ise Raffi Bilalyan getirildi. Fransiz Ulusal Meclisi’nin 18 Ocak tarihli karari ile Show TV’deki 25 Ocak tarihli programin icerigi, ozellikle Fransiz parlamenterlerin Turkiye Ermenilerinin bugunku kurumsal sorunlarina deginmeleri muzakere edildi.

Basepiskopos Sahan Sivaciyan, Toros Apik, Dr Karapet Arman, Luiz Bakar, Vazken Barin, Sarkis Delgi, Dt Murat Ekmekcioglu, Rober Haddeciyan, Apik Hayrabedyan, Dikran Kevorkyan, Hrant Nergiz, Irma Polat, Nazaret Ozsahakyan, Sarkis Sahbaz, Berc Sigaher, Aret Yerganyan, Ohannes Yildiz ve diger temsilcilerden bazilari gorus ve onerilerini bildirdiler. Iki saat suren istisareden sonra, asagidaki bildiri oylanarak kabul edildi:

“1) Fransiz Ulusal Meclisi uyeleri gerek tarihcilerin tartismasini gerektiren 1915’teki trajik olaylari gorusurken, gerekse bazi munferit beyanlarinda, Turkiye’de yasayan Ermenilerin durumu hakkinda ciddi kuskular uyandiracak soylemlerde bulunmuslardir.

2) Tarafimizca daha once de yayinlanan bildiride belirtildigi gibi Turkiye’de yasamlarini surduren Ermenilerin birey olarak ekonomik, hukuksal, sosyal ve dini alanlarda herhangi bir sorunu sozkonusu degildir., ozellikle de dini acidan tam bir serbestlik icinde yasamaktadirlar. Kurumsal alanda var olan bazi sorunlarimiz ise toplumumuz yetkilileri tarafindan Devletin en yetkili mercilerinin dikkatine sunulmus olup cozum beklenmektedir. Kaldi ki diger tum Turkiye Cumhuriyeti vatandaslari icin oldugu gibi, Turkiye Cunhuriyeti vatandaslari olan Ermenilerin de sorunlarinin tartisilacagi parlamento Ankara’dadir ve adi Turkiye Buyuk Millet Meclisi’dir. Yabanci ulke parlamentolarinin Turkiye Ermenileri’nin hamisiymiscesine davranmalari tarafimizca gereksiz bir tutum olarak algilanmaktadir. Lozan Antlasmasi sartlari dogrultusunda Turkiye Ermenileri bugun 540 yillik Patrikhanesi’yle, 2 hastanesiyle, 57 kilisesiyle, 58 vakfiyla, 18 okuluyla, 20 korosuyla, 17 dernegiyle, 2 spor klubuyle, 3 gazetesiyle, 5 dergisiyle onurlu bir sekilde yasamini surdurmektedir.

3) Uluslararasi birtakim stratejileri gerceklestirmek pahasina yabanci parlamenterler tarafindan yapilan bu gibi mudaheleler ulke kaderini paylastigimiz diger tum Turk vatandaslari gibi bizi de uzmekte ve olumsuz etkilemektedir.

Bu tutuma son verilmesini dileriz.”

Bu bildirinin altina, tum vakif yetkililerinin imzalari ve muhurleri koyulduktan sonra, ayni gun saat 17:30’da Surp Harutyun Sapelinde yapilan basin toplantisinda Patriklik Basin Sozcusu Avukat Luiz Bakar tarafindan okunarak, yurtici ve yurtdisindaki kamuoyunun dikkatine sunuldu.

Yorumlar kapatıldı.