İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyetim’den Fransa’ya:’Tırmandırıyorlar’

Hürriyet’in haberi şöyle

Paris Belediye Meclisi, sözde Ermeni soykırımını simgeleyen bir Ermeni anıtı dikilmesini oy birliğiyle kabul etti. 20 yıldır rafta bekleyen projeyi hayata geçiren kişi ise karısının ve kendisinin yolsuzluklarından dolayı partisinden ihraç edilen ve belediye seçimlerine yeniden katılmak isteyen Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi…

Fransa Ulusal Meclisi’nden geçen sözde Ermeni soykırımı yasası daha Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından onaylanmadan, Paris Belediye Meclisi de bir Ermeni anıtı dikilmesini kararlaştırdı. 20 yıldan beri rafta bekleyen proje hayata geçirilip, Ermeni besteci ‘Komitas’ adına 6 metre yüksekliğinde bir heykel dikilecek.

OY HESABI

Hem kendisi hem de karısının adı çeşitli yolsuzluklara karışan ve bu nedenle partisi ‘Cumhuriyet İçin Birlik’ten ihraç edildiği halde istifa etmeyip Paris Belediye seçimlerine gireceğini açıklayan Belediye Başkanı Jean Tiberi karar alındıktan sonra Ermenilere bir kokteyl vererek olayı kutladı.

‘Anıtın dikilme kararının yerel seçimlerden hemen önce alınmasına politikacıların oy kaygısının mı neden olduğu’ şeklindeki bir soru üzerine Tiberi, ‘Bu görüşün doğru olmadığını, Meclis’te bu sabah (dün) yapılan oylamada, tüm grupların, anıtın dikilmesi yönünde oybirliğiyle karar verdiğini’ söyledi.

Heykeltraş David Erevantzi tarafından yapılan heykel, 6 metre yüksekliğinde olacak ve 2002 başlarında tamamlanacak. Heykelin maliyetinin 2 milyon Fransız Frangı (190 milyar lira) olacağı açıklandı.

TÜRKİYE’DEN TEPKİ

Türkiye, Paris Belediyesi’nin ‘Ermeni soykırım anıtı’ dikilmesi yönünde aldığı kararın, Türk-Fransız ilişkilerine yeni bir darbe olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Hüseyin Diriöz, yaptığı açıklamada, ‘‘Yanlış olan bu kararın hayata geçirilmesi. Türk-Fransız ilişkilerine yeni bir darbeden başka bir anlam taşımayacaktır. Tarihten kin ve nefret çıkartmayı amaçlayan bu çirkin kararı şiddetle kınıyoruz.’’ dedi.

Yolsuzluktan ihraç edildi

Karısının ve kendisinin karıştığı yolsuzluklar yüzünden partisinden ihraç edilen Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi, yeniden başkan seçilebilmek için gözünü Ermeni oylarına dikti. Bunun içinde 20 yıldır rafta bekleyen Ermeni anıtı projesini seçim öncesi apar topar onaylattı.

Heykel ve mimarı

Heykeltraş David Erevantzi tarafından yapılacak heykel, 6 metre yüksekliğinde olacak ve başkentin 8’inci mahallesinde yer alan Place du Canada’ya dikilecek.

Yorumlar kapatıldı.