İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’ya verilen askeri ihaleye iptal

Savunma Sanayii, Fransız Dassault firmasına verilen 200 milyon dolarlık F-16 savaş uçakları elektronik harp sistemi ihalesini iptal ederken, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin açtığı 40 milyon dolarlık buğday ihracatı ihalesine giren iki Fransız şirketinin teklifleri de iade edildi.

Türkiye, Fransız ulusal meclisinin sözkonusu yasayı kabul etmesinin ardında Alcatel firmasına verilen 249 milyon dolarlık askeri gözlem uydusu projesini de iptal etmişti.

Bu iptal kararından sonra Fransız firmalarına verilen diğer ihaleleri de değerlendirmeye alan Savunma Bakanlığı, yasanın Chirac tarafından onaylanmasıyla, bu ülkeye karşı eylem planının ikinci aşamasını yürürlüğe koydu.

Bu çerçevede Fransız Dassault firmasına verilen 80 uçaklık ikinci paket F-16 elektronik harp sistemi ihalesi iptal edildi. 200 milyon dolar tutarındaki proje çerçevesinde sistem Türkiye’de Aselsan ile ortak olarak yürütülecekti.

Ancak Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan değerlendirmelerde bu projenin Fransızlardan alınarak yeni bir ihaleye çıkılması kararlaştırıldı. Bu konudaki karar onaylanmak üzere Başbakan Bülent Ecevit’e de gönderildi. Kararın Ecevit’in onayından sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.