İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarısına ABD’den vize

ABD’nin Maryland eyaleti yerel temsilciler meclisi ve senatosuna sunulan iki tasarıyla, 24 Nisan gününün, sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan edilmesi planlanıyor.

Başkent Washington yakınındaki Maryland’in 47 sandalyeli senatosuna sunulan tasarı ekonomi ve eğitim komitelerinde görüşülmeyi beklerken, 141 sandalyeli yerel temsilciler meclisindeki tasarı da eğitim ve tahsisler komitelerinde ele alınacak.

Ermeni lobisinin çabasıyla Maryland eyalet senato ve temsilciler meclisinden geçirilmeye çalışılan karar tasarısında, “1915-1923 yılları arasında 1.5 milyon Ermeni erkek, kadın ve çocuğun, Türk-Osmanlı İmparatorluğu tarafından zalim bir soykırıma uğratıldığı” 24 Nisan tarihinin, sözde soykırımı “anma günü olarak tanınması” öngörülüyor.

Tasarı ayrıca, Maryland okullarında müfredata, sözde Ermeni soykırımına ilişkin programların alınmasını da öneriyor.

Tasarıda, “modern Türkiye’nin, soykırıma ilişkin gerçekleri saptırmaya çalıştığı” ve “dünyada da revizyonistlerin, bu olayların varlığını inkar ettiği” ileri sürülürken, Türkiye’nin, “insanlığa karşı suç işlemiş kişileri ulusal kahraman ilan ettiği” de öne sürülüyor.

Sözde Ermeni soykırımının, Nazi lideri Adolf Hitler’e “Musevileri katletmek için ilham verdiği” de iddia ediliyor. Tasarıda bunlara ek olarak, Maryland’deki Ermeni asıllı Amerikalıların, bu eyaletin “zenginleşmesinde önemli katkıları bulunduğuna” dikkat çekilerek, “soykırım anma günü” için gerekçe olarak gösteriliyor.

Yorumlar kapatıldı.