İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac ‘soykırım’ yasasını onayladı

Dün akşam imzalanan yasa bugün resmi gazetede yayınlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı’nın dün akşam imzaladığı yasada “Fransa Ermeni soykırımını tanır” ifadesi yer alıyor. AFP yasada soykırımdan Türkiye’nin sorumlu tutulduğunu belirten bir ifade bulunmadığını belirtirken, Başbakan Ecevit yasanın onaylanmasını “sürpriz olmadı” sözleriyle yorumladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac soykırım yasasını imzaladı. Chirac’ın yasayı dün gece imzaladığı ve bugün resmi gazetede yayınladığı bildirildi. Yasada “Fransa Ermeni soykırımını tanır” ifadesi yer alıyor. Böylece “Sözde soykırım yasası Anayasa Mahkemesi’ne gidecek mi gitmeyecek mi” tartışmaları da son bulmuş oldu.

Yasa birsuçuk yıl boyunca Chirac’ın da muhalefetiyle oylanmamıştı, ancak seçimlerinde etkisiyle sözde soykırım yasası 7 Kasım’da Senato’da oylanıp kabul edilmiş, daha sonra 18 Ocak’ta Fransa Ulusal Meclisi’nde oylanmıştı. Cumhurbaşkanı Chirac’ın Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi de beklenen bir durum değildi. Çünkü Cumhurbaşkanları bu hakkı 1957’den bu yana sadece iki kez kullanmışlardı.

Fransız haber ajansı Agence France Press (AFP), Chirac’ın yasayı onayladığını dünyaya duyurken, yasada soykırımdan Türklerin sorumlu olduğu konusunda bir ibare bulunmadığını belirtti.

Fransa’da yasayla ilgili tartışmalar da sürüyor. Fransız parlamenterlerin bir bölümü, yasanın sembolik olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kınamayı amaçlamadığını savunuyor. Ancak huhukçulara göre, yasa bağlayıcı nitelik taşıyor…

ECEVİT: ŞAŞIRMADIK

Başbakan Bülent Ecevit “Sayın Chirac’ın daha anlayışlı davranmasını bekliyordum ama hayal kırıklığına uğramadık. Ancak bundan sonra yapılacak protestolar Türkiye ekonomisini etkilemeyecek nitelikte olmalıdır” diye konuştu.

Ecevit, yasanın Türkiye-Avrupa Birliği arasında olumsuzluğa yol açıp açmayacağı sorusuna da “açmayacaktır” cevabını verdi.

Yorumlar kapatıldı.