İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cem: Fransa’nın tarafsızlık imajı zedelendi

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından da imzalanmasına tepki gösterdi.

İstanbul’a gelen Birleşmiş Milletler Kıbrıs özel temsilcisi Alvaro De Soto’yla yapacağı görüşme öncesinde, açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının Fransa Cumhurbaşkanı’ndan da geçmesinin nedenini şöyle açıkladı: “Anayasa Mahkemesi’ne gitseydi büyük ihtimalle iptal edilirdi endişesiyle, bu engellendi”

Cem, Fransa’da konunun üzerine geçmişe nazaran çok daha büyük bir kararlılıkla gidilmesinin, Cezayir’de görev yapmış generallerin açıklama yapmaya başladığı bir döneme rastlamasına da dikkat çekti. İsmail Cem, tasarının yasalaşmasında yaklaşan Fransız yerel seçimleriyle ilgili politik kaygıların da etkili olduğunu vurguladı. Türkiye’nin konuyla ilgili sakin ve kararlı tutumunu sürdüreceğini belirten Cem, Fransız devletiyle bundan sonraki ilişkilerin ne yönde olacağına ilişkin de şunları söyledi: “Fransız devletine güvenimiz sarsılmıştır, Türkiye olarak, müttefik olarak, kendi güvenlik ve stratejik ihtiyaçlarımızın Fransa tarafından destekleneceğine hiçbir güvenimiz olamaz. Bugün bu kadar büyük bir haksızlıktan sonra, yarın güvenlik alanında daha önemli şeyler yapmayacağına karşı güvenimiz yok”

Yorumlar kapatıldı.