İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris’e Ermeni soykırım anıtı

David Ereevantzi adlı heykeltraşın yapacağı anıtın 6 metre boyunda olacağı ve 2002 yılının başına kadar hazır hale getirileceği belirtildi. Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi, yaptığı açıklamada, Fransa Meclisi‘nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasanın ve belediye tarafından dikilmesine karar verilen anıtın Türk halkını hedef almadığını savundu.

Belediye Meclisi‘nin sözde Ermeni soykırımı anısına anıt dikilmesiyle ilgili olarak bugün aldığı karardan sonra A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Tiberi, “tarihteki trajik bir olayın saptamasının yapıldığı“ görüşünü savundu. Tiberi, Türk halkının hedef alınmasının kesinlikle söz konusu olmadığını kaydetti.

“Anıtın dikilme kararının yerel seçimlerden hemen önce alınmasına politikacıların oy kaygısının mı neden olduğu“ şeklindeki bir soru üzerine Tiberi, “Bu görüşün doğru olmadığını, Meclis‘te bu sabah yapılan oylamada, tüm grupların, anıtın dikilmesi yönünde oybirliğiyle karar verdiğini“ söyledi. Tiberi, karardan sonra Paris‘teki Ermeni topluluğuna bir resepsiyon verdi. Dikilmesi kararlaştırılan bronz anıtın 2 milyon franka (190 milyar TL) mal olacağı belirtildi. Paris‘te sözde Ermeni soykırım anıtı dikilmesi önerisi, ilk kez 20 yıl önce gündeme gelmiş, daha sonra öneri rafa kaldırılmıştı. Fransa‘da Marsilya kenti ile Villeurbanne ve Alfortville kasabalarında daha önce sözde Ermeni soykırımıyla ilgili anıtlar dikilmişti.

Yorumlar kapatıldı.