İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiliz’den yüz buldular

İngiliz Hükümeti’nin Türkiye’yi gücendirme pahasına Soykırım Anma Günü’ne davet ettiği Ermeni cemaati Türkiye toprakları üzerinde hak iddia etti. İngiltere’deki Ermenilerin ruhani lideri Patrik Nathan Hovannasian, ‘Soykırım vardır. Türkler tarihi er geç kabul edecekler. Tüm dünya kabul ediyor’ dedi ve Doğu Anadolu’nun Ermenilere ait olduğunu söyledi.

FRANSIZ Ulusal Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını kabul etmesinin ardından, İngiltere’nin de dolaylı yoldan soykırım iddialarına yanaşması Ermenileri cesaretlendirdi.

Esas olarak Yahudi Soykırımını Anma Günü olarak düzenlendiği halde Tony Blair Hükümeti’nin manevraları sonucu anma toplantısında kendilerine yer bulan Ermeni cemaati liderleri Fransa ve İngiltere’den aldıkları cesaretle Türkiye’nin aynı Nazi Almanyası gibi soykırım yaptığını iddia ettiler. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Korkmaz Haktanır’ın protesto amacıyla katılmadığı, Methodist Central Hall’de yapılan törende yer alan İngiltere Ermenileri Patriği Nathan Hovannasian ‘Soykırım vardır. Türkler tarihi er geç kabul edecekler. Tüm dünya kabul ediyor’ dedi.

Bir Türk gazetesi olduğunu bilmeden Hürriyet’e açıklamalar yapan Patrik, Fransız Meclisi’nin aldığı karara da sevindiğini belirterek şöyle konuştu:

‘Türkler bu tarihi gerçeği kabul etmiyorlar ama bunu er geç kabul etmek zorundalar. Ermeni soykırımını bütün dünya kabul ediyor. Türkiye Avrupa’ya dahil olmak istiyorsa, nasıl Almanlar Yahudi soykırımını kabul ettilerse, Türkler de tarihi kabul etmek zorunda. 1915-1916 yılları arasında 1.5 milyon Ermeni katledildi. Bu organize bir katliamdı.’

İngiliz Ermenileri Patriği Hovannasian, Doğu Anadolu’nun bir zamanlar Ermenilere ait olduğunu ve sözde soykırımdan sonra Türkler’in kontrolüne geçtiğini iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Balkanlar da bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’na aitti. Ama sonra bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bir zamanlar Ermenilere ait olan bölge katliamdan sonra Doğu Anadolu olarak kabul edildi’.

Prens Charles’tan sonra ikinci

İngiliz Ermenileri Patriği Nathan Hovannasian arkadaşımız Ayşegül Ekinci’nin sorularını yanıtladı. Hovannasian, Nazi soykırımında hayatını kaybeden Yahudilerin anısına mum yakılırken, Prens Charles’tan sonra ikinci sırada yer aldı. BBC canlı yayında Ermeni Patriği, İngiliz dük ve başpiskoposlarına hitap şekli olan ‘His Grace’ sözcüğüyle takdim etti.

Yorumlar kapatıldı.