İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım törenine boykot

Son ana kadar Türkiye’nin bu konudaki rahatsızlığını hiçe sayan İngiltere İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, “Türk toplumu temsilcileri ve Ermenilerin şehit ettiği bir diplomatımızın eşini de davet edin” yolundaki talebi de reddedilince, toplantıyı boykot etmekten başka çare kalmadığı bildiriliyor.

İngiltere Hükümeti’nin, bir yandan törenin resmi programını 1939 – 45 Yahudi Soykırımı ile sınırlı tuttuğunu söylerken, bir yandan dan Ermeni lobisinin baskıları sonucu 20 Ermeni sivil ve dini temsilciyi davet etmesi, uzun süredir kınanıyordu. Büyükelçiliğin her talebine ve her türlü girişimine olumsuz yanıt veren İngiltere Hükümeti, son olarak Cuma günü yapılan “Hiç olmazsa Türk temsilcileri de davet edin de, Ermeni iddialarının tek yanlı olarak değerlendirildiği intibaını uyandırmayın” yollu çözüme de yanaşmadı. Bu gelişmeler olurken, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Korkmaz Haktanır, Yahudi Cemaati lideri Hahambaşı Jonathan Sacks’ı, Cuma günü ziyaret ederek tören çerçevesinde oluşan tartışmada, Yahudi toplumuna yönelik bir unsur bulunmadığı konusunda açıklamada bulundu. Hahambaşı Sacks da Büyükelçinin girişimleri ve açıklamalarını anlayışla karşıladıklarını belirtirken, “Yahudi toplumu, gerek Osmanlı gerekse Türkiye Cumhuriyeti yıllarında Türklerden büyük dostluk ve yardım görmüştür. Bunu hiçbir zaman unutamayız. Bir her zaman dost ve kardeş toplumlarız. Bu yüzden, aramızda hiçbir yanlış anlama olmaz. Merak etmeyin” diyerek Büyükelçi’ye yanıt verdi.

İngiliz Hükümetinin tavrını protesto amacıyla, törene katılmamaktan başka çare olmadığına kanaat getiren Türkiye Büyükelçisi Haktanır da İngiliz basınına hitaben yayınladığı demeçte, “İngiltere’de 200,000’in üzerinde Türk yaşamasına rağmen Hristiyan olmayan bir toplum olduğumuz için Avrupa’nın diğer ülkelerinde de olduğu gibi adil bir muamele görmediğimizi vurgulamak isterim. Hem bu ülkelerin medyası hem de yasama organlarında, Türkiye’nin tarihini yeniden yazmaya yönelik olarak, en ufak bir bilgiden yoksun girişimlerle karşılaşıyoruz,” dedi. Büyükelçi Haktanır, Yahudi Soykırımı Anma Günü töreninin de İngiltere’de Türk düşmanlığının hortlatıldığı bir vesile haline geldiğine de dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.