İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’deki Fransızlar Fransa’da 60 imza arıyor

Fransa ile sözde Ermeni soykırım yasası nedeniyle tırmanan gerginlik, Türkiye’deki Fransız şirketlerini harekete geçirdi. Renault, Alcatel, Lafarge, Carrefour ve Danone’nin aralarında bulunduğu şirketler Fransız senatörlere, ‘‘Yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürün’’ mektubu gönderecek.

Fransız Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını kabul etmesi, Türkiye’de yatırım yapan Fransız sermayesini harekete geçirdi. Aralarında Alcatel, Carrefour, Renault, Danone ve Lafarge gibi devlerin de bulunduğu Fransız şirketleri, yasalaşan soykırım tasarısının iptali için, Fransız siyasetçiler üzerinde baskı oluşturmaya hazırlanıyor.

Soykırım tasarısının Fransa Meclisi’nde kabul edilmesi sonrasında, Türkiye’nin giderek artan tepkisinin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de yansıması üzerine, Türkiye’deki büyük Fransız sermayeli şirketler hafta başında ne yapılabileceğini tartışmaya başladı. Ve, Ermeni soykırım yasasının Fransız Anayasası’na aykırı olduğu gerekçesi ile, Fransız Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi için çaba harcanması konusunda görüşbirliğine varıldı.

Herhangi bir yasanın Fransız Anayasa Mahkemesi’nde dava konusu olabilmesi için, 60 Fransız milletvekili veya 60 Fransız senatörün imzaladığı bir dilekçe verilmesi gerekiyor. Millitvekillerinin bu konuda ikna edilmesininin daha uzun süre alabileceğini düşünen Türkiye’deki Fransız şirketleri, bu nedenle 60 Fransız senatörü bu konuda ikna etmek için çalışmaya karar verdi. Önümüzdeki günlerde hazırlanacak bir metin, Fransız senatörlere gönderilecek. Ve, gerekirse senatörlerle birebir görüşmeler yapılarak, kabul edilen yasa tasarısının Türkiye ile olan ilişkilere verdiği ekonomik zararın boyutları anlatılacak.

Türkiye’deki Fransız şirketleri, sözde Ermeni soykırım yasasının iptali için seferber olurken, Türkiye’ye bu konuda bir destek de, Fransız Sanayici ve İşadamları Derneği MEDEF’den geldi. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile yakın ilişkileri olan MEDEF, önümüzdeki günlerde Fransız hükümetine ve parlamenterlere, Türkiye’ye destek veren bir mektup gönderecek. MEDEF’in mektup metninin hazırlanmasında TÜSİAD’ın da görüşünü aldığı belirtiliyor.

CEZA YANLIŞ ADRESE

Türkiye’nin Fransa’ya ve Fransız ürünlerine karşı uyguladığı boykotu değerlendiren Türkiye’deki bir Fransız şirketinin genel müdürü, Türk halkının cezayı yanlış adrese kestiği görüşünde. Türkiye’yi rencide eden böyle bir kararı desteklemediklerini belirten bu yönetici, gelişmelerle ilgili görüşünü şöyle özetledi: ‘‘Türk halkının gösterdiği tepkideki temel hata, Türkiye’ye güvenmiş ve Türkiye’ye yatırım yapmış olan Fransız şirketlerinin cezalandırılması. Eğer, Fransa üzerinde baskı oluşturabilmek için birilerinin ceza ödemesi gerekiyorsa, bence Türkiye’de yatırım yapmayan, ama ürünlerini bu pazarda satan şirketler daha doğru bir adres olabilir.’’

Türkiye’deki büyük Fransız şirketleri

Renault

Alcatel

Carrefour

Lafarge

TotalElf

Peugeot

C. Lyonais

S.General

Tefal

Danone

L’oreal

Yorumlar kapatıldı.