İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım’ iddiaları Avrupa Konseyi’nde

Danimarkalı parlamenterlerin öncülüğünde hazırlanan bir yönerge önerisinde,”soykırım” iddiaları gündeme getirilerek, Türkiye’de “Ermeniler’in sindirildigi” öne sürülüyor. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin bir rapor hazırlayarak konuyu gündemine alması isteniyor. İngilizce kaleme alınan öneri metninde soykırım sözcüğüne yer verilmezken, Fransızca çeviride bu sözcük kullanılıyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) mensup 11 parlamenter, “soykırım” iddialarını öne sürerek, “Ermeni halkı ve kültürü” üzerine Avrupa Konseyi tarafından özel bir rapor hazırlanması için girişim başlattı.

Girişim için kaleme alınan “Ermenistan ve diasporada Ermeni kültürü” başlıklı yönerge önerisinde, 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Ermenistan halkının “acılarla dolu” bir tarihi geçmişi olduğu vurgulanarak, Ermeni kültürünun “tehlike” altında olduğu öne sürülüyor. Danimarkalı Hristiyan demokrat parlamenter Kofod Svendsen öncülüğündeki girişime, şu ana kadar 4 Danimarkalı, 1, İspanyol, 1 Alman, 1 Çek, 1 İsveçli, 1 Portekizli ve 1 de Kıbrıslı Rum parlamenterden destek geldi.

TERCÜME SKANDALI

İngilizce kaleme alınan yönetmelik önergesinin Fransızca tercümesinde ise inanılmaz bir skandal gözlendi. Önergenin İngilizce metninde “soykırım” sözcüğü kullanılmazken, Fransızca tercümede bu sözcüğe yer verilmesi dikkat çekti. İngilizce metindeki “Ermeni halkının öldürülmesi” ibaresi (the murder of Armenian people), Fransızca’ya “Ermeni halkının “soykırımı” (génocide) olarak tercüme edildi.

ERMENİ-YAHUDİ BENZETMESİ

Ermeni halkı ve kültürünun, Türkiye ve ABD’de “sindirildiği”, Kudüs ve İran’da ise “marjinelleştirildiği” görüşünün savunulduğu belgede, Ermeni ve Yahudiler’in tarihi geçmişleri arasında “yakın ilişki” bulunduğu tezi de işleniyor.

Bu teze göre;

– Her iki halk, etnik ve dini kimlikleri nedeniyle birçok ülkede baskıya maruz kaldılar;

– Her iki halkın, aynı büyüklükte bir devleti (İsrail ve Ermenistan) ve diasporası var;

– Her iki halk kendi içinde kuvvetli bir bütünlüğe sahip ve diğer göçmen toplumlar gibi kolaylıkla asimile olmuyor;

– Her iki halk da, “yok olma” korkusu yaşıyor.

Bu tezlerden yola çıkarak, Ermeni soykırımı konusunu Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nde gündeme getirmek isteyen 11 parlamenter, AKPM’nin kültür ve eğitim komisyonun “Ermeni halkı ve kültürü” başlığı altında bir rapor hazırlayarak önümüzdeki aylarda genel kurulda bir oturum düzenlenmesi için faaliyet yürütüyorlar.

Girişim şu anda sadece 11 parlamenteri kapsamakla birlikte, Avrupa Konseyi’ne üyeliği bugün resmileşecek Ermenistan’ın bu tur girişimlere öncülük edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. AKPM’de aynı zamanda TBMM üyesi olan 12 Türk parlamenter de görev yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.