İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yakıştı mı Aliyev

Ermeni soykırım tasarısı yüzünden Paris-Ankara ekseninde gergin günler yaşanırken, Türkiye’nin en yakın müttefiği olarak bilinen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Fransa’ya gitmesi şaşkınlık yarattı. ‘Papa’dan daha fazla Katolik olmanın anlamı yok’ diyen Aliyev’in cuma günü de Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile görüşmesi bekleniyor.

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Türkiye, Ermeni soykırımı tasarısı yüzünden Fransa ile gergin günler yaşarken, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın resmi davetlisi olarak dün Paris’e gitti. Chirac’ın tasarıyı desteklemediğini savunan Aliyev’in Fransa’nın arabuluculuğuyla cuma günü Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ile ikili görüşme yapması bekleniyor.

Ermeni tasarısının Fransız Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesinden sonra bir dizi tepki kararı alan Türkiye, Fransa’nın Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi için AGİT bünyesindeki Minsk Grubu’ndan dışlanması için harekete geçmiş ve Dışişleri Müsteşarı Faruk Loloğlu’nu görüş alışverişi için Bakü’ye yollamıştı.

İşte Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin gerildiği böyle bir dönemde Aliyev’in Paris’e gitmesi şaşkınlık yarattı. Paris’e gitmeden önce Bakü’deki Bine Havaalanı’nda Fransa’daki Ermeni tasarısıyla ilgili gelişmelere değinen Aliyev, ‘Chirac, tasarıyı desteklemiyor’ dedi.

Haydar Aliyev bugün Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ile öğle yemeğinde buluşuyor. Bu görüşmede sözde soykırım konusunu gündeme getirip getirmeyeceğiyle ilgili soru üzerine, ‘Ben tepkimi defalarca dile getirdim. Her adımda tepki gösterilmez’ dedi.

VİLAYET KADAR DEVLETİZ

Türkiye’nin uluslararası arenada gücü belli büyük bir devlet olduğunu ifade eden Aliyev, şöyle konuştu; ‘Türkiye, Avrupa Konseyi ve NATO üyesi büyük bir devlet. Ankara’nın soykırım tasarısına karşı uygulamaya koyacağı yaptırımlarının yanında Azerbaycan ne yapabilir? Azerbaycan, Türkiye’nin bir vilayeti kadar bir devlettir. Sonuna kadar Türkiye’nin yanında olacağız. Ancak Bakü’de gösteri ve bayrak yakmakla hiçbir şey sağlanamaz.’

Aliyev, Ruslar’ın ‘Roma’daki Papa’dan daha fazla Katolik olmak mümkün değil’ atasözünü de hatırlattı.

Aliyev, Paris’teki temasları çerçevesinde Chirac ile biraraya gelecek ve ardından Strasbourg’a giderek Azerbaycan’ın Avrupa Konseyi’ne kabul törenine katılacak. Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan da ülkesinin de Konsey’e katılması dolayısıyla Fransa’da bulunacak.

Aliyev, daha sonra Paris’e dönerek, 26 Ocak’ta Chirac’ın arabuluculuğunda Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ile biraraya gelecek. Yapılacak üçlü görüşmeden sonra Aliyev ile Koçaryan’ın baş başa görüşmesi de bekleniyor.

Aliyev’den inciler

Chirac, tasarıyı desteklemiyor.

Ben tepkimi defalarca dile getirdim. Her adımda tepki gösterilmez’

Türkiye’nin yaptırımlarının yanında Azerbaycan ne yapabilir ki? Azerbaycan, Türkiye’nin vilayeti kadar bir devlettir.’

Sonuna kadar Türkiye’nin yanında olacağız. Ancak Bakü’de gösteri ve bayrak yakmakla hiçbir şey sağlanamaz.’

Papa’dan daha fazla Katolik olmak mümkün değil. (Rusların kraldan çok kralcı olmak anlamında kullandığı bir atasözü)

Yorumlar kapatıldı.