Gaziantepspor Kulübü Başkanı Celal Doğan, 1919‘da Gaziantep‘i işgal eden ve arkasında 6 bin 317 şehit bırakan Fransızlar‘ın, sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul ederek kendi kirli geçmişini unutmaya çalıştığını söyledi. Doğan, yaptığı açıklamada, Gaziantepspor‘un kırmızı-siyahlı formasında yer alan kırmızının şehit kanlarını, siyahın ise Fransız zülmunu simgeledeğine dikkati çekti.
İşgalci Fransız güçlerinin, Antep‘te ne işlerinin olduğunu sormak gerektiğini belirten Doğan, “Gaziantepspor forması Fransız zülmunü anlatıyor. Siyah 6 bin 417 şehidimizi, kırmızı ise şehitlerimizin kanını ifade ediyor ve o kötü günleri yaşatıyor” dedi.
Sözde Ermeni soykırımını dile getiren sorumsuz Fransız politikacıların o gün Gaziantep‘te ne aradıklarının yanıtını vermeleri gerektiğini kaydeden Doğan, şöyle devam etti: “Bu topraklara niçin gelmişlerdi? Topraklarımızda binlerce şehidi arkalarında bırakarak Fransa‘ya kaçtılar. Neden bu kadar insamızı katlettiler? Bunu en iyisi tarihe sormak gerekir. Soykırım arıyorlarsa Antep‘te, Cezayir‘de yaptıklarını hatırlamalılar. Dünya ve tarih bu zulümleri unutmadı ve asla unutmayacak. Onun için sırf seçim ve siyasi hesaplarla, kendi tarihlerindeki soykırımları görmezden gelen Fransa, insanca gözlemlerle Antep‘teki katliamlarına baksın. Gaziantep bu konuda örnek bir abide gibi gözlerinin önünde duruyor.”
“AKILCI DAVRANMALIYIZ”
Doğan, Fransa‘yı aldığı haksız karardan dolayı protesto ederken akılcı davranılması gerektiği uyarısında da bulundu. Ekonomik tepkilerin yerinde konulmasını isteyen Doğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Protestolar, dünyadan tecrit edilecek anlaşıyla ortaya konulmamalı. Güçlü bir ekonomiye kavuştuğumuz zaman bunu yapabiliriz. Ekonomimiz güçlü değilse Fransa‘yı protesto etsen ne olur? Önce güçlü bir ülke olmalıyız. Koca koca profesörler, fakültelerde okunan Fransızcayı kaldırıyorlar. Yarın İngiltere, Almanya aynısını yaparsa yine böyle bir karar mı alınacak? O zaman İngilizceyi, Almancayı da mı kaldıracağız? Daha çok ekonomik içerik taşıyan ve gücümüzün yettiği kararları almalıyız. Bu tip kararlar lehimize işlemez. Kültür evrensel bir olaydır ama ekonomik olaylar somuttur. Eğer Franzsızlar ile ekonomik ilişkilerimiz var ise bunların üzerine gitmeliyiz. Bir takım insanların duygusal davranıp, bazı meseleleri istismar etmesine izin verilmemeli. Milliyetkçilik duygularını oya çevirmek için çeşitli oyunlara başvurmamak gerekir. O zaman Fransa‘dan bir farkımız kalmaz.”
“ŞEHİT TORUNUYUM”
Gaziantepspor Teknik Direktörü Sakıp Özberk de Fransa‘nın işgaline uğramış bir kentin evladı olduğunu, Fransa‘nın kabul ettiği sözde Ermeni soykırımı yasasının, kendisine işgal sırasında şehit olan dedesini hatırlattığını bildirdi.
Şehit torunu olduğunu anlatan Özberk, şöyle konuştu: “Dedem Antepli çetecilerdenmiş. Diğer Antepliler gibi Fransızlar‘a karşı koymuş. Son olayda dedem aklıma geldi ve duygulandım. Ermeni soykırımından bahseden bir ülke Gaziantep‘te yaptıklarını ne çabuk unuttu. Savaş; kan ve gözyaşı demektir. Barışı istemeliyiz, barış için herşeyi yapmalıyız. Ama bazı ülkeler yaptıklarını ve geçmişini asla unutmamalı.”
Yorumlar kapatıldı.